Nemat "Minouche" Shafik, director adjunct al FMI, a declarat duminica pentru Reuters, ca este vital ca guvernele sa actioneze in urmatoarele sase luni pentru controlarea crizei economice. Reprezentanta FMI a aratat, cu ocazia intalnirii anuale a FMI si a Bancii Mondiale de la Tokyo, ca atat SUA cat si economiile emergente trebuie sa actioneze pentru a preveni o recesiune profunda in economia mondiala.

"Provocarea actuala este politica implementarii. Este una si aceeasi provocare pentru Europa, SUA si tarile emergente", a declarat Shafik in interviul acordat agentiei de presa britanice.

Cu ocazia reuniunilor, FMI si Banca Mondiala au tras un semnal de alarma clar, scrie Reuters. Potrivit forurilor economice, cresterea economica mondiala incetineste sub greutatea incertitudinilor economice substantiale.

Incertitudinile sunt cauzate de viteza de actiune a liderilor europeni in ceea ce priveste autorizarea sistemului de cumparare a obligatiunilor controlat de Banca Centrala Europeana. O alta problema este reprezentata de situatia economica din SUA.

Potrivit oficialului FMI, urmatoarele 12 luni sunt pline de intrebari politice ale caror raspunsuri vor determina daca angajamentele economice pentru diminuarea crizei vor fi pastrate.

Germania merge la urne anul viitor, in timp ce alegerile prezidentiale din SUA si o schimbare a conducerii in China, eveniment ce are loc o data la 10 ani, sunt doar la cateva saptamani distanta. De asemenea, in iunie 2014 vor fi organizate alegeri pentru Parlamentul European.

"La un moment dat exista ferestre de oportunitate politica in fiecare tara. Pentru ca stim ce trebuie facut, atunci cand aceste ferestre se deschid, factorii de decizie politica trebuie sa sara prin ele foarte repede si sa aiba acele masuri pregatite", considera Shafik.

"Exista un consensus in legatura cu ceea ce este necesar in legatura cu ingredientele unei solutii pentru Zona Euro, ingrediente care sunt puse pe masa de discutie. Ce trebuie sa se intample in SUA este de asemenea clar. Povestea pietelor emergente este mai complicata pentru ca ceea ce trebuie sa se intample in China difera de ceea ce trebuie sa se intample in Brazilia si India", a mai declarat Nemat Shafik.