"Exista riscul ca in momentul in care unele State vor dori sa adere la zona euro, criteriile sa devina atat de complicate incat aderaraea sa fie posibila doar pe termen foarte lung. Dorim de asemenea clarificarea conditiilor si criteriilor de aderare la mecanismul unic de supraveghere, la Uniunea Bancara Europeana, ale statelor care nu au aderat la zona euro", a declarat marti Leonard Orban, in cadrul unei conferinte dedicate Saptamanii Pietei Unice. La eveniment participa Comisarul european Michel Barnier (piata interna si servicii).

Leonard OrbanFoto: Hotnews

Vezi in text cele mai importante declaratii ale lui Leonard Orban

Leonard Orban:

  • Piata unica nu este pe deplin la adapost, fiind necesare eforturi de consolidare a politicilor comune.
  • Rata somajului la nivelul zonei euro a reprezentat un maxim de 11,4% iar acest lucru e o provocare careia trebuie sa ii facem fata.
  • Uniunea trebuie sa continue sa isi exploateze avantajele competitive. Finalizarea pietei unice poate oferi o perspectiva de crestere mai mare decat toate pachetele de stimulare la un loc.
  • Romania a sustinut constant demersurile de aprofundare ale pietei interne si a subliniat importanta deplina a celor 4  libertati
  • Izolarea si protectionismul nu sunt in niciun caz un raspuns viabil in Uniunea pe care dorim sa o construim
  • Cei 4 mari factori de crestere identificati de Comisie sunt perfect compatibili cu planurile Romaniei
  • Dorim clarificarea criteriilor prin care statele non-euro pot adera la Uniunea bancara
  • Suntem interesati de modul in care statele non euro pot participa la mentinerea integritatii pietii unice
  • Nu pot sa nu remarc anumite evolutii: pe de o parte, la inceputul crizei am asistat la manifestari de tip izolationist. Acum asistam la un alt tip de pricol: criza din zona euro si nevoia de a consolida zona euro
  • Pe de alta parte exista un mare risc pentru statele care nu sunt in zona euro. Riscul este ca ele sa ramana la periferia UE si speram ca UE sa vina cu o propunere care sa evite separarea in doua sau mai multe grupe.
  • Mai exista riscul ca in momentul in care vor dori sa adere la zona euro, criteriile sa devina atat de complicate incat aderaraea sa fie posibila doar pe termen foarte lung

Michel Barnier va fi primit de presedintele Traian Basescu si de premierul Victor Ponta si va avea intrevederi cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, si cu ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban.

De asemenea, comisarul european Michel Barnier va sustine un discurs in deschiderea conferintei 'Douazeci de ani de piata unica'', eveniment care marcheaza debutul Saptamanii pietei unice. Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, va fi primit de premierul Victor Ponta si va participa la ceremonia oficiala de inaugurare a centralei electrice Brazi.