Grupul bancar Royal Bank of Scotland (RBS), care opereaza si in Romania, detinut de Statul britanic in proportie de 82%, a anuntat miercuri ca a decis sa se retraga din sistemul guvernamental de garantare a activelor toxice, decizia devenind operationala incepand din 18 octombrie curent, a anuntat banca intr-un comunicat.

Asset Protection Scheme (APS) a fost pusa la punct de autoritatile britanice in anul 2009 pentru a oferi asigurari pentru Royal Bank of Scotland si Lloyds Banking Group dupa salvarea lor cu bani publici. Potrivit acestei scheme, bancile ar fi urmat sa plateasca o taxa anuala pentru asigurarea activelor toxice, iar contribuabili ar fi acoperit orice pierderi mai mari de 10% rezultate de pe urma acestor active. "Iesirea bancii din APS demonstreaza progresele realizate de RBS in transformarea bilantului sau care a devenit periculos de mare si instabil intr-unul mai prundent, rezistent si viabil", se mai arata in comunicatul citat.

Retragerea RBS din sistemul guvernamental de garantare a activelor toxice a fost aprobat atat de Trezoreria britanica, cat si de Autoritatea de reglementare a serviciilor financiare.

In anul 2008, RBS a inregistrat cele mai mari pierderi din istoria unei companii din Marea Britanie, 24,1 miliarde de lire sterline, si mai multe mii din angajatii bancii si-au pierdut locurile de munca.