Miercuri am luat avionul de dimineata intre doua orase din Europa de Est. Ca ziare de limba engleza nu aveau decat The Wall Street Journal (Europe Edition) de ieri, 16 octombrie. Bun si asta. Incep sa rasfoiesc ziarul si la pagina 21 vad o intreaga pagina de reclama cu titlul “Focus on Romania” unde este laudata activitatea guvernului din ultimele 4 luni, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy

Intr-un paragraf cu subtitlul “Increased Confidence” vorbeste perechea pacaliciului Georgescu de la finante, Liviu Voinea: “If you walk around Bucharest, you see many construction projects, which was not the case a year or two ago. You see lines in the hypermarkets. These are indicators of increased confidence”. Eu cred ca ar trebui sa o intrebe si pe japoneza care s-a plimbat cu taxiul around Bucharest sau pe japonezul care s-a plimbat pe jos prin centrul orasului pana a murit de la muscaturi de caine. Cat despre cozile de la magazine, eu nu stiu sa fie vreo cercetare de piata, experienta mea este ca nu sunt cozi si ca sunt semnale ca anumite firme, precum Carrefour ar dori sa iasa de pe piata. Ii dau dreptate insa lui Voinea cand afirma ca santierele de acum nu sunt aceleasi cu cele de acum 2 ani… normal, sunt altele.

Dl. Voinea lauda capacitatea guvernulu Ponta de a creste absorbtia de fonduri europene… pe ce se bazeaza, nu stiu, dar el asa declara.

In acelasi paragraf “Increased Confidence” ne explica si profesorul Daianu cat de bine vede el in viitor economia Romaniei. Probabil ca foloseste aceiasi ochelari ca in cazul viitorului propriilor investitii in fondul lui Cristian Sima.

Intr-un alt paragraf cu subtitlul “Newfound maturitity” acelasi voios domn Voinea ne explica pe larg singura masura economica pe care guvernul Ponta a adoptat-o, dar si asta de la anu’, si anume plata TVA la momentul incasarii. Insa nu ne spune ca asta va da peste cap modul de contabilizare si ca va creste complexitatea raportarilor si a incasarilor. Mult mai eleganta ar fi fost insa o masura prin care TVA ar fi fost platita cu 30 sau 60 de zile mai tarziu decat acum. Efectul economic ar fi fost acelasi, doar ca mult mai simplu.

Poate ne explica cineva de la guvern cat a costat reclama de o pagina din The Wall Street Journal, cam 10% din reducerea bugetului ICR?

Citeste si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica