Liderii europeni s-au angajat in noaptea de joi spre vineri sa puna in aplicare in 2013, un mecanism unic de supraveghere a bancilor din zona euro, un pas important in strategia lor de a pune capat crizei economice.

In cadrul unui noi intalniri, joi noapte la Bruxelles, sefii de stat si de guvern din cele 27 de tari UE au ajuns la un compromis privind o problema care a stricat relatiile dintre Paris si Berlin, de cateva saptamani.

Obiectivul este ca pana la sfarsitul acestui an sa fie pus la punct cadrul legislativ pe baza caruia va avea loc supravegherea bancilor din Zona Euro. Apoi, "in cursul anului 2013". Banca Centrala Europeana, cea care va realiza monitorizarea, va aplica toate prevederile legislative ce ii vor permite sa exercite si capacitatea de supraveghere a bancilor.

Este de asteptat ca acordul sa implice circa 6.000 de banci, transmite BBC.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a explicat ca acest mecanism va fi deschis si tarilor din afara Zonei Euro care vor dori sa participe.

Summit-ul a avut loc in timp ce zeci de mii de greci au protestat in strada joi fata de masurile de austeritate. Manifestarile au degenerat in violente, in special la Atena, una o persoana a fost victima unui atac de cord.

Lucrarile Consiliului European de toamna de la Bruxelles continua si vineri.