Averea populatiei a scazut cu 36% in Romania in perioada iulie 2011 - iunie 2012, cel mai abrupt declin din lume ca procent, unul dintre motive fiind problemele economice generate de criza din zona euro, potrivit unui raport realizat de Credit Suisse, citat de Mediafax. Analistii bancii elvetiene au luat in calcul valoarea activelor financiare si imobiliare (in cea mai mare masura locuinte) detinute de gospodarii, din care au extras datoriile.

Activele din fondurile private de pensii sunt incluse in estimare, insa nu si contributiile la sistemul public de pensii. De asemenea, indicatorul se refera numai la populatia adulta.

Romania este urmata de Ungaria (-25%), cu mentiunea ca topul este selectiv, prezentand tarile care au printre cele mai abrupte scaderi si cresteri in procente. Potrivit datelor BNR, cursul leu-dolar a urcat in perioada analizata cu 19%, de la 2,97 lei/dolar la 3,55 lei/dolar, erodand semnificativ valoarea in moneda americana a activelor detinute de romani.

Descarca si citeste din atasament Raportul Global Wealth

Datorita unui curs de schimb stabil in raport cu dolarul SUA si unei cresteri de 11% a capitalizarii de piata la nivel national, Columbia a reusit cea mai importanta crestere a averii populatiei in perioada analizata, de 16%. Algeria, Hong Kong, Peru si Uruguay au inregistrat avansuri de peste 5%. Cele mai puternice scaderi au fost inregistrate in zona euro si Europa de Est: Grecia, Franta, Irlanda, Suedia, Italia, Finlanda, Cehia, Polonia, Portugalia, Spania si Cehia au consemnat declinuri intre 10% si 20%, intrecute insa de Romania si Ungaria.

In raportul Credit Suisse se remarca patru tari care au inregistrat cresteri de peste 100 miliarde de dolari in privinta averii populatiei, in perioada iulie 2011 - iunie 2012, respectiv SUA (1.300 miliarde dolari), China (560 miliarde dolari), Japonia (370 miliarde dolari) si Columbia (100 miliarde dolari). Cele mai puternice pierderi au fost inregistrate in Franta (2.200 miliarde dolari), Italia (2.100 miliarde dolari), Germania (1.900 miliarde dolari) si Spania (870 miliarde dolari). Scaderile din Europa sunt accentuate de evolutia nefavorabila a cursului de schimb fata de dolar, pentru euro si alte monede.