Dupa reducerea numarului de sucursale si de personal, inchiderea cardurilor care nu genereaza tranzactii si trecerea la executarea silita a rau platnicilor, sistemul bancar tot nu a reusit sa treaca pe profit desi pierderile s-au mai diminuat. Ce influenta poate avea asupra profitatibilitatii bancilor majorarea taxelor si comisioanelor?

Cresterea creditelor neperformante in conditiile in care devine tot mai dificila fructificarea/plasarea resurselor atrase de la clientela, pune bancile intr-o situatie exceptionala care obliga la masuri exceptionale: cresterea taxelor si comisioanelor, scrie Nocash.ro

Sigur ca in contextul in care atragerea de noi clienti a devenit o mare problema, masura inversa, respectiv scaderea comisioanelor bancare, ar putea avea un efect benefic. Insa nimeni nu (mai) vrea sa riste. Modelul de business cvasigeneralizat in sistem este “cutting costs”.

Din perspectiva retelei de ATM-uri, alimentarea cu numerar, mentenanta terminalelor si fiecare tranzactie in parte au un cost pentru banca. Inclusiv in cazul interogarilor de sold.

Daca, pentru a mai diminua din costuri, s-ar lua in calcul majorarea comisionului de interogare sold la ATM, la un 0,5 Euro per interogare, sistemul bancar ar inregistra un plus la venituri de cel putin 50 mil. Euro anual. Exact suma care ar fi permis sistemului bancar sa fie pe profit la jumatatea acestui an. Potrivit datelor BNR, la 30 iunie 2012, 23 de banci inregistrau un profit de 870 mil. lei iar 18 banci o pierdere de 1,1 mld. lei.

In graficul de mai jos se observa ca numai in cazul a sapte banci, tranzactiile de interogare sold la ATM au fost de aproximativ 110 mil. interogari in 2011 si s-au ridicat la 52 mil. in primele sase luni din acest an. Pentru bancile care au fost luate in calcul, tranzactiile de interogare sold la ATM detin intre 30% si 60% din totalul tranzactiilor cu carduri care cumuleaza retrageri numerar, transferuri sau plati rate/facturi la ATM si plati la POS.

Citeste continuarea si comenteaza pe Nocash.ro