Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania acuza de hartuire Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare, ai caror inspectori "profita de pozitia de putere in care se afla si conditioneaza acordarea reautorizarilor comerciale pentru produsele lemnoase de plata unor amenzi" aplicate unora dintre membrii sai. Inspectorii ITRSV, mai spune Delia Nica, presedintele AMRCM, interpreteaza in mod vadit exagerat legislatia in vigoare. Amenzile sunt aplicate pentru tot felul de raportari birocratice ale operatiunilor comerciale cu produse lemnoase, care se schimba de la o saptamana la alta la cheremul inspectorilor ITRSV, astfel incat acestea nu pot fi indeplinite niciodata. HotNews a luat legatura atat cu oficialii Ministerului Mediului cat si cu cei ai ITRSV urmand sa publicam pozitia acestora pe masura ce o vom primi.

"Lanturile de magazine "Do it yourself" (n.red: magazine de tip Hornbach, Bricostore, Dedeman, Praktiker s.a.) se confrunta in aceasta perioada cu o serie de controale ale ITRSV care fac parte dintr-o campanie evidenta de hartuire. Aceste actiuni se efectueaza exact inaintea perioadei de reautorizare pentru comercializarea produselor lemnoase. Retailerii sunt pusi in situatia de a achita fara sa conteste amenzile daca vor sa se reautorizeze in timp util. Amenzile sunt aplicate pentru tot felul de raportari birocratice ale operatiunilor comerciale cu produse lemnoase, care se schimba de la o saptamana la alta la cheremul inspectorilor ITRSV, astfel incat acestea nu pot fi indeplinite niciodata", se mai arata in scrisoarea retailerilor

Mai mult, continua autorii, ne confruntam cu un adevarat santaj al inspectorilor ITRSV asupra managementului magazinelor vizate, care este amenintat ca nu va primi autorizatia daca nu plateste amenda, iar in cazul in care refuza acest lucru, se trece la retinerea documentelor si extinderea controalelor.

  • Toata aceasta situatie s-a agravat dupa ce AMRCR a avut o intalnire cu reprezentantii Directiei de Control in Silvicultura, intalnire ce avea ca tema gasirea unor solutii pentru rezolvarea problemelor aparute in utilizarea soft-ului de gestiune SUMAL (soft de gestiune a operatiunilor comerciale cu produse lemnoase). Desi intalnirea s-a desfasurat normal, cateva probleme urmand a fi solutionate, iar altele analizate, a doua zi au inceput controalele, toate avand ca obiect raportarile din SUMAL.

Abuzurile au fost sesizate atat informal, cat si formal, o scrisoare fiind transmisa autoritatilor competente din Ministerul Mediului si Padurilor. Pana in acest moment, ministerul nu a reusit sa ia nicio masura fata de ITRSV, fapt ce nu poate decat sa incurajeze atitudinea total discretionara a inspectorilor ITRSV. Informal, acestia au afirmat deseori in fata reprezentantilor retailerilor ca sunt autonomi, iar ministerul nu ar avea o autoritate efectiva asupra lor.

Mai mult, legislatia in vigoare este in mod deliberat interpretata in asa fel incat sa faciliteze comportamentul abuziv al reprezentantilor ITRSV asupra activitatii de comert a retailerilor. In Ordinul 584/15.09.2008 emis de Ministrul Agriculturii (dl. Dacian Ciolos, care coordona la acea vreme ITRSV), la art.5 se spune ca "pentru obtinerea acordului persoana juridica este obligata sa prezinte [...] dovada achitarii eventualelor contraventii silvice necontestate/ramase definitive si executorii". In acest fel, ITRSV se foloseste de lege in interes propriu, pentru a "colecta" fonduri si se indeparteaza de la misiunea sa fundamentala, aceea de a proteja padurile din Romania de masacrul desantat de care au avut si, din pacate, au parte in continuare.

  • In aceste circumstante retailerii sunt nevoiti sa isi desfasoare activitatea intr-un climat de totala incertitudine privind natura si masura obligatiilor pe care trebuie sa le indeplineasca. Avand in vedere abuzurile la care sunt supusi si interpretabilitatea cadrului legislativ, retailerii considera ca este absolut esential ca autoritatile sa identifice partenerul organizational care are in mod efectiv autoritatea sa analizeze si sa rezolve probleme de tipul celor mentionate mai sus.

AMRCR, asociatie care reprezinta unii dintre cei mai mari angajatori si platitori de TVA din economia romaneasca, isi exprima ingrijorarea deosebita fata de degradarea continua a mediului economic din Romania. Temerea asociatiei se indreapta si spre aparitia unui fenomen masiv de parazitare institutionala, incurajata de tolerarea sau chiar intretinerea unei legislatii interpretabile. Efectul unor astfel de practici este devastator pentru investitorii care inca mai cred in potentialul de dezvoltare sustenabila si concurentiala a pietei romanesti.