Finante: Dupa noua luni, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un  minus de 7,17 miliarde lei, respectiv 1,18 % din PIB fata de minus13,88 miliarde lei respectiv 2,4% din PIB realizat la aceeasi data a anului precedent

de DP     HotNews.ro
Joi, 25 octombrie 2012, 18:09 Economie | Finanţe & Bănci

In perioada 1.01 - 30.09.2012, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un deficit de - 7,17 miliarde lei, respectiv 1,18 % din PIB fata de -13,88 miliarde lei respectiv 2,4% din PIB realizat la aceeasi data a anului precedent. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 141,1 miliarde lei, reprezentand 23,2 % din PIB, au fost cu 7,2% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,5 pp ca pondere in PIB, se arata intr-un comunicat al Finantelor, publicat joi seara.

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 9,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,2%), accize (+8,7%), impozit pe venit (+12,3%), impozit pe profit (+6,3%). Veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut, de asemenea, datorita colectarii incepand cu anul 2012 a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii conform OUG nr.77/2011.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+0,3 %) si venituri nefiscale (+12,4%)

Contributiile de asigurari au fost in suma de 38,3 miliarde lei, in crestere cu 2,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Veniturile nefiscale au crescut de asemenea, fata de aceeasi perioada din anul precedent la bugetul de stat cu 28,5% si la institutiile autofinantate 10,9%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au fost de 5,0 miliarde lei, in crestere cu 41,4% la bugetul de stat si cu 22,4% la bugetele locale, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

 Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 148,3 miliarde lei, reprezentand 24,4% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 1,9% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 0,7 pp.

S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada din anul 2011, in principal, la proiectele finantate din fonduri UE, cu 30,5%, dobanzi cu 25,6%, bunuri si servicii cu 7,3%.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut la administratiile locale precum si la fondul national de sanatate ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente.

Cheltuielile de personal au crescut cu 4,3%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se, in principal, datorita majorarii cu 8% a salariilor personalului bugetar care se reflecta in buget incepand cu luna iulie 2012. De asemenea, in luna ianuarie la bugetul de stat ca urmare a faptului ca incepand cu luna februarie 2011 este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 22,2 miliarde lei (3,6% din PIB), crescand in termeni nominali cu 3,0% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

430 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri