Frank Timis este cel mai bogat roman, mentinandu-se pe aceasta pozitie pentru al doilea an consecutiv. Potrivit calculelor Capital, averea sa este estimata la 1,7 - 1,75 miliarde de euro, in crestere fata de anul trecut.

Averile insumate ale celor mai bogati 300 de oameni de afaceri din clasament se situeaza in jurul valorii de 26,5 miliarde de euro, in scadere cu 3 miliarde de euro fata de editia din 2011, pierderile si insoventele avand o influenta importanta asupra acestora. Ponderea averilor din TOP 300 in Produsul Intern Brut al Romaniei s-a redus pana la 19,4%, de la 23,6% cat a fost in 2011.

UPDATE Frank Timis este urmat in clasamentul Capital de Ioan Niculae (1,7 miliarde euro, cu 100 de milioane mai mult decat in 2011), Ion Tiriac (850-900 milioane, in scadere de la 1,1-1,2 miliarde in 2011), Dinu Patriciu (850 milioane; 2011: 1-1,1 miliarde) si familia lui Dan Grigore Adamescu (800-850 milioane; 2011: 1,2-1,3 miliarde), potrivit datelor anuntate vineri pe site-ul Capital.

Topul este completat de Zoltan Teszari (760-800 milioane de euro), Ovidiu Tender (650-680 milioane), Camelia si Corina Voiculescu (600-650 milioane), Gabriel Valentin Comanecu (550-600 milioane) si Gruia Stoica/Vasile Didila (530-550 milioane).

Trei dintre primele zece locuri in topul Capital sunt ocupate de oameni care au si afaceri media: familia Adamescu (care detine Romania Libera - locul 5 in clasament), Zoltan Teszari (RCS&RDS - locul 6 in clasament) si Camelia si Corina Voiculescu (trustul Intact - locul 8 in clasament), doar Zoltan Teszari mentinandu-si averea la un nivel similar cu cel din 2011. Ocupantul locului 4, Dinu Patriciu, a vandut recent afacerea Adevarul lui Cristian Burci.

Averile cumulate ale celor mai bogati 300 de romani au scazut cu trei miliarde de euro in ultimul an, ajungand la 26,5 miliarde euro. Pierderile si insolventele au fost principala cauza

Ponderea averilor din TOP 300 in Produsul Intern Brut al Romaniei s-a redus pana la 19,4%, de la 23,6% cat a fost in 2011.

Jumatate din averi, aproape 12 miliarde de euro, sunt concentrate in Bucuresti si Ilfov.

Potrivit analizei Capital, milionarii au reusit cresteri ale afacerilor in domenii precum energia, industria farma si serviciile medicale, agricultura si transporturile. La polul opus, cei care si-au plasat banii in imobiliare, turism sau media au inregistrat scaderi semnificative.

Practic, peste 50% dintre milionari au inregistrat scaderi ale averilor, mai mult de 30 au iesit din top, si doar doi au reusit sa-si conserve miliardul de euro.

Spre deosebire de anii trecuti, din ce in ce mai multe afaceri sunt facute in familie, motiv pentru care numarul familiilor de milionari prezenti in TOP 300 a crescut de la 38, in 2011, la 46 in ultima editie a topului. Regiunea Bucuresti - Ilfov continua sa ocupe prima pozitie in ceea ce priveste numarul de milionari in euro (110, cu o avere cumulata de aproximativ 12 miliarde de euro). Pe locul secund se plaseaza judetul Constanta (cu 23 persoane si o valoare cumulata a averilor de peste 1,9 miliarde de euro), urmat de judetul Cluj (20 persoane si averi insumate de 700 de milioane de euro).

Un numar mare de milionari si-au pastrat plasamentele imobiliare (fapt care, de cele mai multe ori, a dus la scaderea averii persoanelor respective), insa dupa primii ani duri de criza s-au reorientat catre alte domenii de activitate. Energia verde, industria farma si serviciile medicale, agricultura (cu precadere zootehnia) se numara printre segmentele care au atras investitiile milionarilor din TOP 300 si le-au sporit averile.

Putini au fost oamenii de afaceri autohtoni care sa nu fi apelat la infiintarea unei structuri offshore. Potrivit ultimei editii a TOP 300 Capital, cele mai populare destinatii au fost Cipru si Olanda. "La fiecare din cele 11 editii de pana acum ale Topului am remarcat evolutii surprinzatoare ale averilor. Anul acesta, avem o noua intrare in Top 10 cei mai bogati romani, dar si o crestere spectaculoasa a averii unui om de afaceri, care a avansat pana pe pozitia a 11-a. In crestere fata de editia anterioara este si numarul femeilor de afaceri care s-au calificat in clasamentul Capital. Din pacate, doamnele au inregistrat si cele mai mari scaderi din valoarea averilor, pierzand chiar si locul in primele zece pozitii ale clasamentului", spune Oana Osman, redactor-sef al revistei Capital. "Pe de alta parte, milionari precum Dan Diaconescu sau Gigi Netoiu nu mai figureaza in ultima editie a TOP 300 cei mai bogati romani", completeaza aceasta. In acest an, pragul de intrare in clasament a coborat la 15 milioane de euro, cu un milion mai putin fata de editia anterioara.

Metoda de evaluare

La calcularea averilor, Capital a tinut cont atat de valoarea participatiilor in companii, cat si de valoarea bunurilor mobile si imobile. Pentru evaluarea afacerilor, s-au folosit multiplicatori de EBITDA, diferiti pentru fiecare industrie, actualizati in functie de potentialul de crestere/scadere al sectoarelor respective sau de valorile de piata confirmate in cazul realizarii unor tranzactii recente in domeniile respective (multiplicatori utilizati de companiile de audit si consultanta la fuziuni si achizitii). S-a tinut cont si de valoarea datoriilor. Pentru averea personala, s-au luat in calcul (acolo unde milionarii au colaborat cu redactorii Capital si unde s-au putut verifica informatiile) si bunurile imobile (terenuri, cladiri) detinute de milionari si de familiile acestora, alte bunuri personale de valoare, precum si conturile bancare. Metoda de evaluare este prezentata detaliat in paginile Top 300 cei mai bogati romani.

Editia din acest an a Top 300 Capital mai include, pe langa diverse analize ale unor reputati specialisti, topurile celor mai mari averi din Rusia, Ungaria si Polonia. De asemenea, in exclusivitate, publicatia prezinta topul celor mai mari insolvente din Romania, dar si o analiza extinsa pe piata luxului. In paginile ultimei editii mai puteti citi si cine sunt cei care administreaza in Romania banii miliardarilor lumii.