Somajul ar putea creste in perioada urmatoare, atat din cauza reducerilor de personal dar si a numarului de absolventi care nu au luat Bac-ul, se arata in Raportul lunar realizat de specialistii BNR si publicat vineri. Autorii documentului se asteapta ca producatorii din industria alimentara sa transfere majorarea costurilor cu materia prima in preturile de consum si explica deciziile luate de CA al BNR in 2 august prin teama de iesire suplimentara a banilor din tara si, pe cale de consecinta, a unei puternice volatilitati a cursului valutar. De asemenea, perspectiva sectorului prelucrator pentru perioada urmatoare continua sa se deterioreze, se mai spune in Raport.

Principalele observatii ale Raportului:

  • In luna august 2012, dinamica anuala a volumului productiei industriale a redevenit negativa (-1,7 %), pe fondul ajustarii activitatii segmentului manufacturier ca raspuns la evolutia nefavorabila a cererii.
  • Cu toate ca unele ramuri importante au consemnat rate anuale de crestere pozitive (industria alimentara, de prelucrare a titeiului, industria chimica), perspectiva sectorului prelucrator pentru perioada urmatoare continua sa se deterioreze, indicatorul de incredere calculat de DG ECFIN revenind la -4,4 puncte (dupa usoara ameliorare observata in intervalul precedent).
  • Rata somajului inregistrat a continuat sa creasca in luna august, pana la 5,1 la suta (serie ajustata sezonier), in contextul in care unele firme au recurs la reduceri de personal, ca urmare a inrautatirii situatiei economice si a nivelului comenzilor - fiind de asteptat ca tendinta sa persiste in perioada urmatoare (DG ECFIN). Similar lunii anterioare, o contributie suplimentara a avut numarul mare de absolventi de liceu care nu au promovat bacalaureatul.
  • In luna august, dinamica anuala aferenta volumului cifrei de afaceri in comert si servicii a fost asemanatoare celei inregistrate in perioada anterioara (circa 2 la suta).
  • La nivelul principalelor grupe de bunuri, evolutia a fost neuniforma: accelerare de ritm pentru bunurile de uz curent, respectiv accentuare a reculului comertului cu bunuri de folosinta indelungata. In primul caz, evolutia s-a datorat cu precadere segmentului alimentar ca urmare a intensificarii vanzarilor atat in magazine specializate, cat si in hypermarketuri/supermarketuri. In ceea ce priveste bunurile de folosinta indelungata, tendinta negativa a fost imprimata de scaderea accelerata a vanzarilor IT&C, dar si de prelungirea contractiei pe segmentul auto
  • Potrivit datelor preliminare, in luna august valoarea exporturilor a crescut marginal (0,6 la suta), efectul favorabil al redinamizarii exporturilor pe piete non-UE fiind atenuat de contractia comertului comunitar.
  • Analiza principalelor subgrupe de bunuri ale balantei comerciale releva evolutii mixte: (i) mentinerea unei dinamici robuste in cazul produselor alimentare si animale vii; (ii) o relativa stagnare a comertului cu masini si  echipamente de transport, si (iii) scadere a exporturilor de minereuri metalifere.
  • In cazul importurilor, ritmul de crestere a fost mai alert (3,3 la suta), conducand astfel la o noua majorare a deficitului fob/fob (cu 16,7 la suta), pana la 823 milioane euro.
  • In luna august 2012, rata anuala de crestere a preturilor de productie pentru piata interna s-a accelerat (+1,8 puncte procentuale) pana la 6,3 la suta, ca urmare a actiunii conjugate a unui cumul de factori externi si interni, care au contracarat influenta mentinerii deficitului de cerere. Astfel, revenirea pe trend ascendent a cotatiilor internationale ale unor materii prime (titei, cereale), coroborata cu estimarile pesimiste legate de productia agricola nationala din acest an si cu scumpirea utilitatilor (in contextul procesului de liberalizare a pietei energiei) au condus la majorarea preturilor de productie in sectorul manufacturier. Cele mai afectate ramuri au fost cea de prelucrare a titeiului (+10,7 puncte procentuale, pana la 18,4 la suta) si industria alimentara (+4 puncte procentuale, pana la 5,5 la suta).
  • De mentionat persistenta unei rate anuale negative in industria metalurgica si in luna august, in lipsa cererii operatorii de profil fiind fortati sa recurga la reduceri ale capacitatilor de productie pentru a putea contracara acumularea de presiuni pe costuri.
  • Reluarea trendului ascendent al cotatiilor internationale ale titeiului a condus la noi majorari ale preturilor combustibililor, insa principala contributie s-a datorat efectelor secetei prelungite din acest an, materializate in scaderi ale productiilor agricole obtinute, care au devenit vizibile in special la nivelul preturilor volatile alimentare.
  • Impactul secetei s-a regasit si in cazul masurii CORE2 ajustat pe componenta alimentara (+0,4 puncte procentuale), fiind de asteptat ca producatorii din industria alimentara sa transfere majorarea costurilor cu materia prima in preturile de consum si in perioada urmatoare. In sens dezinflationist au actionat in intervalul analizat preturile administrate, in pofida majorarii cu circa 20 la suta a tarifului calatoriilor cu metroul, data fiind ponderea redusa a acestei categorii in cosul de consum.
  • In sedinta din 2 august 2012, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, precum si pastrarea nivelurilor in vigoare ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit.
  • Criza datoriilor suverane, suprapusa unei eventuale prelungiri a tensiunilor politice interne, putea antrena iesiri nete suplimentare de capital, implicit amplificarea volatilitatii cursului de schimb al leului. Un alt resort al inrautatirii balantei riscurilor la adresa perspectivei pe termen scurt a inflatiei il constituia posibila crestere mai ampla a preturilor internationale ale unor materii prime agricole, coroborata cu o eventuala pierdere peste asteptari provocata productiei agricole interne de seceta prelungita din acest an, de natura sa exercite un impact advers consistent asupra preturilor interne ale alimentelor.
  • Pe parcursul lunii august, BNR a continuat sa furnizeze in mod regulat lichiditate institutiilor de credit prin intermediul operatiunilor repo saptamanale cu maturitatea de 7 zile, plafonand insa temporar volumul acestora, ca reactie la amplificarea presiunilor exercitate asupra cursului de schimb al leului.
  • Cresterea cursului de schimb leu/euro din luna precedenta s-a corectat aproape integral in august, miscarea descendenta a acestuia fiind sustinuta de: (i) relativa ameliorare a sentimentului pietei financiare internationale; (ii) semnalul pozitiv dat de declaratia comuna FMI/CE/BM la incheierea misiunii periodice de evaluare; (iii) evolutia relativ favorabila in raport cu asteptarile analistilor a unor indicatori economici publicati in acest interval, (iv) mentinerea conduitei prudente a politicii monetare si (v) atenuarea tensiunilor politice interne in ultima decada a lunii.
  • In acest context, valoarea medie a cursului de schimb leu/euro a coborat cu 0,7 la suta, ritmul de intarire a monedei nationale in raport cu euro fiind insa inferior celui consemnat de principalele monede din regiune.