Actiunile asiguratorilor Swiss Re si Zurich Insurance au reactionat negativ la vestile privind iminenta lovire a coastei de Est a SUA de catre uraganul Sandy. In jurul pranzului (ora Romaniei), actiunile Swiss Re inregistrau un recul de 2,6% iar cele ale Zurich Insurance de 2,8%, volumele de vanzari fiind peste medie, scrie presa straina. Evacuarile masive, anularea a mii de zboruri, inchiderea scolilor si a burselor (acestea ramanand probabil inchise si marti) au majorat estimarile initiale privind pierderile care ar putea fi inregistrate. De pilda, daunele cauzate de catastrofe naturale in 2011 au fost de 103 mld. USD , fata de numai 43 miliarde USD in 2010. Anul trecut, asiguratorii au achitat daune de 1,28 miliarde de dolari in urma uraganului Katrina, considerat de mai slaba intensitate decat Sandy.

Pentru asiguratori, numai costurile cutremurului din Japonia au fost de aproximativ 35 mld. USD. Companiile de asigurari sunt acum slabite dupa daunele carora au fost nevoite sa le faca fata in 2011- tornade in SUA, cutremure si tornade in Asia si in Pacific.

Pentru majoritatea asiguratorilor privati, cel mai mare impact al uraganului Sandy va fi provocat de distrugerea caselor, a masinilor, furturi si contracte comerciale neonorate pe fondul intreruperilor de curent prelungite.