Banca Nationala va obliga bancile din Romania sa trimita anual informatii legte de numarul angajatilor care castiga anual peste un milion de euro. Datele vor fi transmise in cel mult 6 luni de la sfarsitul anului, Directiei Supraveghere conduse de Nicolae Cinteza. Prima raportare se intocmeste si se transmite Bancii Nationale a Romaniei de catre banci pana la data de 15 decembrie 2012, pentru informatiile aferente remuneratiilor fixe si variabile acordate in anii 2010 si 2011.

Proiectul de Ordin asigura transpunerea in cadrul de reglementare national a Ghidului privind exercitiul de colectare a datelor cu privire la angajatii cu venituri ridicate (Guidelines On the Data Collection Exercise Regarding High Earners - EBA/GL/2012/5) emis de Autoritatea Bancara Europeana. Proiectul de Ordin are ca obiectiv reglementarea cadrului de raportare de catre institutiile de credit a informatiilor care se refera la angajatii acestora a caror remuneratie totala este de cel putin 1 milion de euro/an.

Proiectul se refera la intreaga remuneratie anuala a bancherilor, care include partea fixa (plati acordate direct sau indirect de catre institutiile de credit in schimbul serviciilor profesionale prestate de catre personalul acestora, pentru care nu a fost luat in considerare niciun criteriu de performanta) si cea variabila (plati sau beneficii suplimentare remuneratiei fixe, care depind de performanta sau de alte criterii/clauze contractuale)

"Angajatii care beneficiaza de remuneratii de nivel inalt care isi desfasoara activitatea profesionala in Romania vor fi clasificati in aceasta categorie la nivelul Romaniei", se arata in proiectul de Ordin.

Institutiile de credit vor transmite anual informatiile prevazute in formularul de raportare pentru activitatea profesionala desfasurata in anul precedent raportarii in termen de cel mult 6 luni de la sfarsitul anului pentru care acestea se intocmesc, dar nu mai tarziu de data de 30 iunie.

Bancile care, la nivelul consolidat al Spatiului Economic European, nu au niciun angajat care beneficiaza de remuneratii de nivel inalt, transmit Bancii Nationale a Romaniei - Directia Supraveghere o notificare in acest sens, fara a mai fi necesara completarea si transmiterea formularului de raportare

"Prima raportare aferenta prezentului ordin se intocmeste si se transmite Bancii Nationale a Romaniei de catre institutiile de credit prevazute la art. 2 pana la data de 15 decembrie 2012, pentru informatiile aferente remuneratiilor fixe si variabile acordate pentru activitatea profesionala desfasurata in anii 2010 si 2011", se mai arata in proiectul de Ordin semnat de Mugur Isarescu.