Leul s-a apreciat marti pana la un nivel de 4,5358 unitati in fata euro dupa ce incheiase marti la un nivel sensibil apropiat- 4,537 unitati pentru un euro. In fata francului elvetian, leul a pierdut teren (cursul ajungand la 3,755lei/chf). Potrivit dealerilor, tiparul de tranzactionare este foarte similar cu ceea ce s-a intamplat in piata locala inca de saptamana trecuta si semnaleaza presupuse interventii oficiale.

"Marti am putut vedea inca o data leul intarindu-se la jumatatea zilei, ajungand pana aproape de 4,53/EUR, insa cedand apoi terenul castigat pentru a incheia ziua la nivelul la care a deschis, de 4,54/EUR. Acest tipar de tranzactionare este foarte similar cu ceea ce s-a intamplat in piata locala inca de saptamana trecuta si semnaleaza presupuse interventii oficiale. Insa, date fiind

volumele mari tranzactionate ieri si faptul ca leul a ramas in jurul lui 4,54/EUR la deschiderea de azi, pare ca moneda locala a aflat o rezistenta la acest nivel", se arata in raportul ING destinat clientilor.

Indicatorul de incredere in economie (ESI) a scazut pentru a cincea luna consecutiva in octombrie, atingand un nou nivel record negativ pentru 2012. "Cu toate ca vedem o stabilizare a contractiei, aceasta nu este totusi o stire pozitiva pentru T4 12. Daca ESI ar ramane constant la acest nivel pentru restul anului, media trimestriala pentru T4 ar fi sub cea pentru T3, semnaland o reducere a cresterii anuale a PIB. Iar cum prognoza noastra este in sensul unei cresteri anuale constante de 0,4% in T3 si T4, acest lucru sugereaza ca proiectiile noastre (care presupun o crestere de 0,5% a PIB in 2012) pot fi usor prea optimiste", mai noteaza economistii bancii amintite.

Bineinteles, un final de an 2012 mai slab ar provoca o reducere a inertiei de crestere, adauga acestia, ceea ce ar putea conduce la revizuirea proiectiei noastre de 1,6% pentru cresterea PIB in 2013. Aceasta s-ar adauga celorlalte riscuri de reducere a cresterii economice – modificarea recenta a prognozei noastre asupra inflatiei care implica scaderea salariului real in sectorul privat si faptul ca de la inceputul acestei luni ING vede zona euro stagnand in 2013.