Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat vineri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta pe an; gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 7 noiembrie 2012. Deciziile sunt conforme cu asteptarile pietei.

Gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar poate "tinti" o intarire a transmisiei semnalelor de politica monetar, dar si un impuls in directia a revenirii ratelor dobanzilor interbancare in vecinatatea ratei dobanzii de politica monetara, o explicatie mai detaliata a deciziilor BNR urmand sa fie data de Guvernatorul Isarescu in jurul orei 14,30.

  • BCR:Motivele BNR tin de  deteriorarea perspectivelor privind inflatia si de presiunile pe leu

"In opinia noastra, motivele din spatele deciziei de astazi au fost deteriorarea perspectivelor privind inflatia si presiunile pe cursul leului. Rata inflatiei va ramane peste tinta BNR in 2012 si in 2013 ca urmare a cresterii preturilor la produsele alimentare si ale preturilor administrate. Presiunile externe pe leu datorate crizei datoriilor suverane din zona euro se simt inca, iar alegerile parlamentare din decembrie ar putea complica

situatia De cealalta parte, o cerere . Pe de alta parte, o cerere interna inca redusa si determinarea guvernului de a continua relatia cu FMI si dupa 2013 argumenteaza contra unei majorari a dobanzii cheie", se arata intr-un raport al BCR de vineri

"Volatilitatea ridicata a aversiunii fata de risc a investitorilor se mentine drept coordonata principala a mediului extern, cu influenta asupra fluxurilor de capital. Conduita politicii monetare a ramas prudenta, prin adecvarea conditiilor monetare in sens larg la evolutiile contextelor macroeconomice intern si international. Eforturile bancii centrale de gestionare a lichiditatii de pe piata monetara au condus la o usoara atenuare a asimetriei distributiei acesteia", se arata in comunicatul anterior al BNR. Se pare ca nu a fost suficient, asa incat lichiditatea va fi gestionata mai ferm decat pana acum.

Teoretic, dobanzile practicate de bancile comerciale ar trebui sa fie mai mari cu 1, 2, sau 3 trei procente decat rata dobanzii de politica monetara stabilita de Banca nationala.

Rolul principal al lichiditatii este de realizare a "stingerii" tranzactiilor financiare din economie (plati diverse efectuate de clientii bancilor, tranzactii pe pietele financiare, acordarea de credite, plati la buget, incasari de la buget).

La nivelul relatiei dintre bancile comerciale si economia reala insa, deciziile BNR produc imperfect efecte si dupa o perioada de timp care poate ajunge la cateva luni.

Nivelul dobanzilor la credite depinde nu numai de dobanda cheie a BNR, ci si de asteptarile privind inflatia, de perspectivele privind cresterea economica, marimea dobanzii fiind decisiva pentru deciziile de investitii, consum sau economisire.

In general, dobanzi mai reduse stimuleaza investitiile si consumul in defavoarea economisirii, in timp ce dobanzi mai ridicate stimuleaza economisirea, inhiband pe termen scurt consumul si investitiile.