BCR a decis sa incurajeze creditarea in moneda locala, imprumuturile in euro ramanand valabile pentru persoanele sau companiile cu venituri in moneda unica sau indexate la euro. "Pana acum, creditele in EUR au fost “bune” pentru ca finantarea necesara (in special pentru creditele ipotecare) a fost disponibila la preturi convenabile si pe perioade indelungate. Ceea ce s-a schimbat intre timp este ca pretul resurselor in EUR a crescut (in pofida scaderii ratei EURIBOR), iar resursele in LEI disponibile pe termen lung au inceput sa capete volum", a explicat sefa Departamentului Credite Garantate din BCR, Ioana Mihai in cadrul intalnirii online cu cititorii HotNews.ro

Ioana Mihai, sef Dept Credite Garantate, BCRFoto: Hotnews

Vezi in text cum "vede" Mihai evolutia preturilor imobiliare si care sunt motivele BCR de a "muta" creditarea in lei.

Despre argumentele din spatele deciziei bancii:

  • Un aspect l-a reprezentat asadar costul finantarii in euro, in crestere. Al doilea aspect: in ultimii 3 ani, am vazut cum deprecierea cursului poate transforma un credit aparent mai ieftin in valuta, intr-un credit mult mai scump. Cel de-al treilea aspect important este faptul ca Programul Prima Casa se apropie de final (de altfel, acesta a reprezentat „grosul” finantarilor imobiliare in valuta pe care le mentionati), ceea ce poate insemna ca a venit momentul pentru a ne finanta in moneda in care obtinem venitul chiar si pentru achizitia unei locuinte – de altfel avansul mult mai redus fata de creditele in valuta (15% vs. 25%) va reprezenta un avantaj semnificativ pentru tinerele familii.
  • Decizia pe care am luat-o este bazata strict pe avantajele creditarii in lei. Credem ca va exista o perioada de adaptare a pietei, dar si ca de fapt am anticipat corect o tendinta semnificativa a pietei.
  • In cazul unui credit in lei consumatorul nu va risca sa ajunga in imposibilitatea achitarii obligatiei lunare ca urmare a dimensionarii eronate a capacitatii de rambursare. Totodata avansul minim la creditul in lei este mai mic decat la creditul in valuta (15% comparativ cu 25%) ceea ce reprezinta un avantaj important.
  • As face o observatie importanta, referitoare la rata EURIBOR aflata la minimul sau istoric in prezent (0,2%). Acum 5 ani aceasta se afla la 5%, acum 10 ani era in jur de 3%. In conditiile derularii unui credit ipotecar pe o perioada medie de 15-20 de ani, ar fi total imprudent sa ne bazam pe faptul ca ne vom bucura de acest nivel minim al ratei EURIBOR pe tot parcursul creditului.

Despre evolutia preturilor in zona imobiliara:

  • Ne asteptam sa observam o scadere a pretului locuintelor in urmatoarele 12 luni de pana la 10%.
  • De la inceputul Programului Prima Casa (2009) pana in prezent s-a constatat o reducere a creditului mediu cu aprox. 10% urmand tendinta pietei imobiliare de scadere a pretului locuintelor.
  • Prima Casa 4 nu a adus modificari semnificative pietei imobiliare, efectele semnificative ale Programului fiind resimitite in 2009, moment in care preturile locuintelor care depaseau la acel moment 60,000 euro au coborat treptat spre aceasta valoare. In 2009 pretul locuintelor in primele 10 luni ale anului au cunoscut scaderi chiar de 20%, iar ulterior scaderea a fost in trei de ani de aproximativ 15%.
  • Ne asteptam ca piata imobiliara sa cunoasca o usoara scadere a preturilor locuintelor ceea ce va fi un lucru pozitiv pentru cumparatori deoarece atat creditul, cat si aportul propriu va fi mai mic. Ne asteptam ca si celelalte banci sa se concentreze mai mult pe creditarea in lei in perioada urmatoare, chiar daca poate ca vor pastra ofertele de credite ipotecare in euro. 
  • Din informatiile pe care le avem, cele mai tranzactionate imobile sunt apartamentele cu 2 camere (aproximativ 50% din totalul imobilelor tranzactionate), aceasta situatie este inregistrata atat in Bucuresti, cat si in restul tarii. Imediat dupa apartamentele cu 2 camere, romanii sunt interesati de apartamentele cu 3 camere (aproximativ 30%) si de garsoniere (aproximativ 15%).

Despre programul Prima Casa si comportamentul la plata al romanilor:

  • Din informatiile pe care le nu mai exista alocat un nou plafon pentru anul 2013, iar principalii jucatori in piata au inceput sa acceseze plafonul suplimentar alocat pentru 2012. Ceea ce inseamna ca, in situatia in care nu apar decizii de ultim moment ale Guvernului, nu vom avea o continuare a Programului Prima Casa.
  • Pentru cei care au luat credite inainte de criza, situatia sta un pic diferit deoarece au intervenit multe schimbari cu impact asupra posibilitatii de plata: reduceri de salarii, cresterea cursului de schimb, trecerea de dobanzi fixe pe o perioada la dobanzi variabile mai mari, devalorizarea imobilelor.

Citeste toate raspunsurile pe care Ioana Mihai le-a dat cititorilor HotNews.ro