Leul isi incepe saptamana pe o tendinta de apreciere in fata monedei unice si a francului elvetian, BNR cotand un euro la 4,5209 lei si un franc elvetian la 3,7460lei. E drept, in fata dolarului leul a pierdut usor teren, dar ponderea monedei americane in comertul exterior si mai ales in ponderea creditelor acordate de banci este mai redusa decat a principalului competitor, euro. Evolutia de luni a leului trebuie legata de limitarea sumelor oferite de BNR in cadrul operatiunilor saptamanale de tip repo, banca de emisiune "livrand"bancilor un sfert din suma solicitata de acestea.

"Sunt putine motive pentru o apreciere a leului in afara de eventuale interventii BNR, mai ales data fiind lipsa de reactie a leului la datele mai bune decat asteptarile legate de piata fortei de munca din SUA vineri. BNR nu a modificat rata cheie la sedinta Consiliului de administratie de vineri, in linie cu asteptarile tuturor analistilor din piata. Chiar daca nu a oferit indicii asupra unei politici monetare mai restrictive, BNR a semnalat in schimb un control “ferm” al lichiditatii din piata. Credem ca aceasta implica o continuare a limitarii sumelor injectate prin operatiunea saptamanala de piata monetara, iar in contextul efectului redus al limitei de suma la repo, poate fi privita si drept o interventie verbala pentru sustinerea leului. Mai mult, guvernatorul BNR a confirmat prezenta bancii centrale in piata valutara", se arata in raportul intern al unei banci comerciale.

Prin licitatiile repo BNR ofera pe termen de o saptamana lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.

Reamintim ca finantatorii internationali ai tarii noastre au solicitat bancii de emisiune sa isi limiteze interventiile directe pe curs, astfel incat BNR a trecut la un sprijin mai discret dar la fel de eficient al monedei nationale.