Pe parcursul trimestrului III, amplitudinea variatiilor cursului de schimb leu/euro, precum si frecventa schimbarilor de traiectorie a acestuia au crescut, ca efect al oscilatiilor aversiunii fata de risc si al modificarilor de perceptie a investitorilor asupra riscului asociat economiei si pietei financiare romanesti, se arata in sectiunea dedicata cursului de schimb din Raportul privind inflatia publicat miercuri de BNR. Documentul admite faptul ca deprecierea din luna iulie a leului a fost cea mai ampla din ultimele 13 luni, iar volatilitatea ratei de schimb leu/euro a atins maximul ultimelor 12 luni.

Citeste Raportul complet din atasament

Evolutia a fost rezultanta efectelor adverse exercitate de mediul extern - marcat de persistenta aversiunii ridicate fata de risc a investitorilor, in conditiile prelungirii crizei datoriilor suverane si a problemelor sectorului financiar din unele tari ale zonei euro, precum si a riscului contagiunii asociat acestora, care au fost amplificate in acest interval de accentuarea tensiunilor politice interne. Relativa deteriorare a perceptiei investitorilor asupra riscului asociat pietei financiare locale a mai fost alimentata de inrautatirea la negativ la finele lunii iunie a perspectivei rating-ului suveran al Romaniei de catre agentia Moody`s, precum si de revizuirea in sens descrescator a proiectiei de crestere economica a BERD atat pentru anul 2012, cat si pentru anul 2013.

  • Rulajul pietei valutare interbancare a consemnat al doilea varf lunar din acest an, inclusiv in contextul scaderii semnificative a volumului de titluri de stat denominate in lei detinute de nerezidenti.

Cresterea cursului de schimb leu/euro s-a corectat insa aproape integral in luna urmatoare, miscarea acestuia fiind sustinuta de:

- relativa ameliorare a sentimentului pietei financiare internationale, determinata de asteptarile privind reluarea injectiilor de lichiditate de catre Fed si BCE;

- semnalul pozitiv dat de declaratia comuna FMI/CE/BM la incheierea misiunii periodice de evaluare a programului economic atasat acordului convenit cu autoritatile romane;

- evolutia relativ favorabila in raport cu asteptarile analistilor a unor indicatori economici publicati in acest interval;

- mentinerea conduitei prudente a politicii monetare, si

- atenuarea tensiunilor politice interne in ultima decada a lunii.

Pe acest fond, rulajul pietei valutare interbancare, dar si cererea neta de devize a nerezidentilor s-au diminuat; soldul tranzactiilor derulate de rezidenti, persoane juridice, a redevenit insa negativ, conditii in care ritmul de intarire a monedei nationale in raport cu euro (0,7 la suta) a fost inferior celui consemnat de principalele monede din regiune (2,6 la suta forintul, 2,2 la suta zlotul si 1,7 la suta coroana ceha).

Pe parcursul lunii septembrie, leul a manifestat din nou o usoara tendinta de depreciere, in conditiile persistentei unor anticipatii insuficient ameliorate privind perspectiva pe termen scurt a cursului de schimb, alimentate cel mai probabil de incertitudinile crescute asociate alegerilor parlamentare. Tendinta a fost intr-o oarecare masura atenuata de imbunatatirea semnificativa a sentimentului pietei internationale, ca efect al deciziilor adoptate de BCE/Fed/Banca Angliei, astfel incat si in acest interval moneda nationala a consemnat o usoara apreciere nominala in raport cu euro.

Prin urmare, pe ansamblul trimestrului, pierderea de valoare consemnata de leu in raport cu euro s-a redus in comparatie cu trimestrul anterior (la 0,9 la suta fata de 2,1 la suta); in termeni reali, moneda nationala s-a apreciat cu 1,3 la suta (comparativ cu o depreciere de 1,9 la suta in trimestrul II). In raport cu dolarul SUA, in conditiile relativei scaderi a valorii acestuia pe pietele internationale, leul s-a apreciat cu 1,5 la suta in termeni nominali si cu 3,6 la suta in termeni reali. Totodata, din perspectiva variatiei anuale medii a cursului de schimb consemnate in trimestrul III, moneda nationala si-a diminuat atat deprecierea nominala, cat si pe cea reala in raport cu ambele monede.