Nu va ascund ca asemenea presiuni exista, iar pozitia Romaniei este foarte clara in aceasta privinta: nu putem accepta ca alocarile de la viitorul buget sa depinda de rata de absorbtie. E ilogic si de neacceptat", a declarat joi ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban in cadrul conferintei "Romania si negocierile pentru viitorul buget UE", organizata de Centrul Roman de Politici Europene. O asemenea propunere exista deja, venita din partea Olandei.

Leonard OrbanFoto: Hotnews

​Negocierile pentru Bugetul UE sunt in faza finala, a mai spus Orban, atragand insa atentia ca daca nu se va gasi o formula convenabila tuturor partilor pana la finalul acestei luni, urmatoarea "fereastra de oportunitate" ar putea veni abia in 2015, din cauza alegerilor care au loc in diferite state de pe continent.

Romania, a mai spus oficialul roman, nu sprijina nici propunerea presedintiei cipriote, care sustine o diminuare cu 50 de miliarde a bugetului UE. "Gasim chiar stranie propunerea, cata vreme ea presupune sa se ia bani mai multi de la statele sarace si mai putini de la cele bogate. Chiar si Cipru ar pierde, daca s-ar aplica propunerea", a adaugat Orban. Potrivit oficialului roman tara noastra nu se bucura de sprijinul multor tari in privinta propunerii de a se "lega" alocarile de rata de absorbtie. "Sunt state din grupul care sprijina politica de coeziune care mai degraba ar sprijini aceasta idee. De ce o sprijina? Pentru ca sunt nemultumite de ce sume le vor reveni plecand de la propunerea Comisiei Europene" de buget, a spus ministrul afacerilor europene.

Unul din argumentele cu care Romania isi sustine pozitia este acela ca rata de absorbtie este un indicator care variaza de la luna la luna, de la an la an. "Ceea ce consemnam astazi poate sa nu mai fie in vigoare peste cateva luni de zile", a subliniat Orban, care a amintit ca, de la infiintarea ministerului pe care il conduce, rata de absorbtie in cadrul politicii de coeziune s-a dublat, de la 3,7% la 7,4%, obiectivul fiind de a se ajunge la 20% pana la sfarsitul anului.

Proiectul Comisiei Europene cu privire la buget a fost lansat in dezbatere, iar precizarile vor fi facute plecand de la acesta. In acest moment, bugetul Uniunii este compus din contributia statelor membre ca procent din Venitul National Brut, TVA, taxe vamale is alte venituri. Pentru a spori bugetul, mai multe voci europene au sugerat introducerea unor noi taxe, precum impozitul pe tranzactii financiare sau chiar emiterea de obligatiuni europene comune.