"Sectorul privat din Romania trebuie sa se disciplineze financiar pentru ca 90% din pierderile din economie provin din acest sector. Statul este mult mai disciplinat financiar. Nu se poate ca sectorul privat sa fie stat in stat", a declarat joi Liviu Voinea, secretar de stat la Finante, citat de Economica.net. "Pierderile din economie sunt 10% din sectorul de stat si 90% din sectorul privat. Este nevoie de introducerea disciplinei financiare si in sectorul privat. Statul este mult mai disciplinat financiar decat sectorul privat, se restructureaza mai greu, mai incet, cum poate, sub presiune, dar o face", a mai adaugat Voinea la o conferinta a companiei Deloitte Romania.

Voinea a mentionat ca masura aplicarii TVA la incasarea facturii, care va intra in vigoare din 2013, va introduce disciplina financiara si in sectorul privat si va elimina dublul standard, pentru ca nu se poate cere doar statului sa fie un bun platitor si sa aiba disciplina financiara, dar sectorul privat sa fie stat in stat.

Termenele de plata din contractele semnate de parti, condamnate de omul statului

"Statul va plati facturile in maxim 30 de zile, respectiv 60 de zile in sectorul farmaceutic, conform unei directive europene care va intra in vigoare de la 1 martie 2013. Firmele private pot sa plateasca facturile la 120 de zile, la 200 de zile, ca asa scrie in contractul comercial dintre parti. Foarte bine, in continuare este posibil dar nu poti sa deduci TVA", a spus secretarul de stat.

Voinea a spus ca printre cei care vor pierde de pe urma introducerii noului sistem de TVA se numara companiile mari si puternice care negociau cu furnizorii termene indepartate de plata a facturilor.

Pe de alta parte, vor castiga companiile mici, IMM-urile care pana acum creditau indirect statul, dar acum practic vor primi un credit cu dobanda zero de la stat.

Printre cei care pierd la aplicarea noului sistem de TVA vor fi si evazionistii fiscali pentru ca vor putea solicita rambursari de TVA numai dupa ce platesc prin banca toata factura.

"Daca vrei sa dai o teapa la stat trebuie intai sa platesti prin banca toata factura. In prezent, 60-70% din activitatea ANAF inseamna verificari de cereri de rambursare de TVA. Aceasta activitate a ANAF se va reduce semnificativ pentru ca vor fi mai putine solicitari de rambursare de TVA", a explicat Liviu Voinea.

Secretarul de stat a mai spus ca beneficiile noului sistem sunt mult mai mari decat costurile administrative si ca noul tratament fiscal presupune adaugarea a trei coloane in jurnalul de vanzari si jurnalul de cumparari si doua randuri in plus pe decontul de TVA.

Incepand cu 1 ianuarie 2013, companiile care inregistreaza o cifra de afaceri sub 500.000 de euro vor plati TVA pentru facturi la incasarea acestora, cu conditia ca derularea decontarilor sa se faca numai prin sistemul bancar.

Guvernul a aprobat, in aceasta saptamana, normele metodologice pentru plata TVA la incasarea facturii.