Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Mondiala (BM) au anuntat joi un nou plan de actiune pentru Europa centrala si de est in valoare de peste 30 de miliarde de euro pentru 2013-2014, scrie AFP.

Acest plan de actiune, destinat sustinerii cresterii in regiune, este un "raspuns direct la impactul continuu al problemelor din zona euro asupra economiilor emergente", au precizat cele trei institutii, intr-un comunicat.

In cadrul acestui plan comun, BEI va contribui cu minim 20 de miliarde, Banca Mondiala cu 6,5 miliarde si BERD cu 4 miliarde.

Acest plan "are drept scop revitalizarea cresterii in regiune sustinand initiativele sectorului privat si public in special in infrastructura, investitii ale intreprinderilor si ale sectorului financiar", spun cele trei institutii.

Aceasta noua initiativa intervine dupa un plan lansat in 2009-2010, in valoare de 24,5 de miliarde de euro si destinat sa ajute aceste tari sa depaseasca criza.

Cele 17 tari vizate de aceste investitii sunt Albania, Bosnia Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Macedonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia.

Acest nou plan a fost dezvoltat la initiativa Austriei.

"Aceste tari au facut ajustari importante in planul finantelor publice si al conturilor curente, au crescut economisirea interna si au imbunatatit bilantul bancilor dar se confrunta in continuare cu provocari importante printre care impactul continuu al problemelor din zona euro", argumenteaza cele trei institutii.

"In conditiile in care ochii lumii intregi sunt indreptati spre problemele Europei de vest, nevoie legitime ale Europei emergente, care a facut mult in numele integrarii economice si financiare, nu trebuie sa fie neglijate", a afirmat presedintele BERD, Suma Chakrabarti.