Domnul Ionescu e functionar la Stat, in vreme ce prietenul lui de-o viata, Popescu lucreaza la privat. Ionescu sta in Bucuresti, dar Popescu a preferat sa ramana acasa, in Maramures. Ionescu nu a mai avut luna asta bani sa isi plateasca rata la banca, in vreme ce lui Popescu i-au ramas bani de economisit pentru Revelion. Ionescu a invocat inflatia pentru ca a saracit. Popescu a invocat si el inflatia pentru ca a economisit. Amandoi s-au uitat la televizor cand Isarescu a vorbit despre inflatie. Ce n-au inteles insa nici unul, nici altul?

In primul rand, trebuie spus ca fiecare om cheltuieste duoa bunul plac sumele pe care le considera necesare (si suficiente) pentru a-si asigura standardul de viata dorit. Unii prefera sa manance cartofi prajiti cu ceafa de porc, in vreme ce altii prefera puiul sau doar legumele. Cu alte cuvinte, ponderea cheltuielilor cu carnea pe care Ionescu si-o bugeteaza, difera de cea a lui Popescu. Ponderile se iau in calculul cosului de consum, astfel incat inflatia fiecaruia va fi "personalizata". In graficul de mai sus (pentru a fi marit dati click pe imagine) aveti media lunara pe persoana a cheltuielilor facute cu diferite categorii alimentare.

Daca e sa ne uitam strict la ponderile relative, avem urmatoarea situatie:

La orase, inflatia e alta decat la sate. Daca esti patron, ai pe urma o alta inflatie decat daca esti pensionar. In fine, criteriile te diferentiaza.

Mai mult, ponderile difera si dupa perioade ale anului. Iarna consumi mai mult porc intrucat asa cer Sarbatorile de Craciun la romani. Primavara, merge mai bine puiul. Nu mai punem la socoteala cheltuiala cu bauturile ce trebuie cumparate....

Daca o sa comparati ponderile oficiale ale INS cu cele reale, o sa observati mici diferente. Aceleasi diferente o sa le vedeti si raportate de marile agentii de presa (Bloomberg et comp) care fac sondaje privind estimarile inflationiste. In Romania cel putin, diferentele se datoreaza economiei subterane (agricultorii nu isi vor raporta integral productiile si consumul pentru a nu fi fiscalizati) si a unor declaratii mai putin oneste din partea tuturor celor chestionati. Prin urmare, inflatia calculata de INS si apoi raportata de BNR sufera de imprecizii care se "dizolva" aproape insesizabil in mecanismul politicii monetare. Drept este ca daca nu masori foarte riguros un parametru, risti ca masura pe care o iei ca sa-l readuci "ïn tinta" sa fie insuficient de bine plasata.

Acesta este unul din motivele pentru care Banca de emisiune nu "nimereste" tinta de inflatie decat daca are si putin noroc. Nu am intrat in amanunte care tin de veniturile pe quartile de venituri si ponderi particularizate ale cheltuielilor cu bunurile alimentare si serviciile, dar nu e mare lucru de aratat in plus. Vom reveni.