Pentru a scapa de datoriile pe care le au in prezent, cei mai multi dintre romani - peste 42% - cred ca solutia cea mai buna este o planificarea mai atenta a cheltuielilor, in timp ce 34% considera ca rezolvarea consta in economii majore, spun oficialii companiei de colectare creante Kruk, care a comandat un sondaj pe aceasta tema. In cazul unui exercitiu de imaginatie conform caruia nu ar avea suficienti bani in bugetul familial pentru a plati facturile curente si ratele la credite, majoritatea respondentilor (67%) s-ar astepta de la compania de colectare a creantelor sa le permita plata datoriei in rate convenabile.

  • In urma negocierilor, debitorii KRUK International au semnat in perioada ianuarie - iunie 2012 un numar total de aproximativ 17.500 angajamente de plata.
  • Debitorii din Transilvania au semnat cele mai multe angajamente, 6.675.
  • Oltenia si Dobrogea sunt regiunile cele mai putin reprezerentate, cu 1.588, respectiv 829 angajamente semnate in primul semestru 2012.
  • Rata medie negociata de catre debitorii KRUK International pentru angajamentele de plata semnate in primul semestru 2012 este 271 RON.
  • Cea mai mica rata medie a fost agreata cu debitorii din Oltenia, 264 RON.
  • Dobrogea este regiunea cu rata medie cea mai mare, 309 RON.
  • Varsta medie a debitorilor cu creante active in primul semestru 2012 este 41 ani.
  • Varsta medie cea mai ridicata se inregistreaza in Oltenia, 41,7 ani.
  • Transilvania este regiunea cu cea mai mica varsta medie, 40,4 ani.
  • Cei mai multi debitori cu cazuri active in aceasta perioada sunt cei cu varste cuprinse intre 31 si 40 ani, aproximativ 33% din totalul debitorilor cu cazuri active.
  • Mai mult de jumatate dintre participantii la sondaj doresc sa gaseasca noi surse de venituri sau un job mai bine platit , 54% pentru anul 2013.
  • Jumatate dintre respondentii care au participat la sondaj cred ca ratele catre banca ar trebui sa aiba intaietate la returnare, pentru a elimina riscul de a fi inregistrati in baza de date a unui birou de credit. Pe lista prioritatilor sunt apoi ierarhizate chiria sau rata la casa (45%) si datoriile la utilitati sau abonamentele telefonice (44%).
  • Datoriile cel mai greu de returnat sunt, pentru o treime dintre participantii la sondaj, cele luate de la banca pentru credite de consum, in perioada in care aveau un venit mai mare. Acestea sunt urmate de ratele ipotecare (22%) si de cheltuielile cu facturile la utilitati si telefonie (18%).
  • Un roman din trei recunoaste ca bugetul personal s-a inrautatit anul acesta, deoarece a avut mari intarzieri la plata datoriilor. Peste un sfert  dintre cei chestionati isi doresc ca in 2013 sa-si planifice mai bine veniturile si cheltuielile, iar unul din zece vrea sa scape de datorii pana la sfarsitul acestui an, mai arata cercetarea.
  • Pentru a-si acoperi datoriile, cele mai multe persoane din esantion (33,5%) au declarat ca ar fi dispuse sa renunte mai degraba la cheltuielile dedicate placerilor personale. In topul "sacrificiilor" se afla si diverse cheltuieli precum cadouri, vacante, excursii de weekend : 27% sustin ca le-ar taia de pe lista.
  • La cheltuielile cu tigarile, bautura sau dulciurile ar renunta unul din cinci romani, in timp ce doar unul din zece ar "sacrifica" masina.

"Am dorit sa aflam care sunt categoriile de datorii cel mai greu de administrat de catre romani, dar si care sunt platile pe care ei le considera prioritare si solutiile pe care le intrevad atunci cand au probleme cu datoriile. De asemenea, am identificat si asteptarile pe care le au oamenii de la o companie de colectare a creantelor. Faptul ca, daca ar avea datorii, majoritatea respondentilor s-ar astepta de la compania de colectare a creantelor sa le permita plata datoriei in rate convenabile, arata ca abordarea pe care o avem in relatia cu debitorii este cea corecta", declara Isabela Iacob, Director General KRUK International.

In cazul unui exercitiu de imaginatie conform caruia nu ar avea suficienti bani in bugetul familial pentru a plati facturile curente si ratele la credite, majoritatea respondentilor (67%) s-ar astepta de la compania de colectare a creantelor sa le permita plata datoriei in rate convenabile. De asemenea, in situatia ipotetica in care ar avea datorii foarte mari si ar intampina probleme la plata lor, cei mai multi dintre respondenti (56%) au indicat ca ar simti teama de consecinte.