Produsul intern brut in trimestrul III 2012 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul II 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier. In perioada 1.I-30.IX 2012 Produsul intern brut a crescut comparativ cu perioada 1.I-30.IX 2011 cu 0,2% pe serie bruta si cu 0,4% pe serie ajustata sezonier, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica, publicat joi. "Vinovatele" ptinciple sunt constructiile si agrigultura, dar si franarea investitiilor. Exista de asemenea riscul ca pe intreg anul 2012 economia sa inregistreze un ritm usor negativ de dezvoltare.

Cresterea economica va ramane la un nivel scazut si in 2013 si din cauza unei absorbtii extrem de modeste a fondurilor europene si a bajbaielilor din domeniul reformelor structurale.

Sa nu uitam ca mentinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB a fost facuta cu pretul diminuarii drastice a cheltuielilor cu investitiile publice (in luna iunie 2012, acestea au fost cu 61.1% mai mici decat in iunie 2011, permitand atingerea tintei de deficit bugetar de 1.1% din PIB pentru semestrul I 2012). Scaderea PIB in zona euro afecteaza industria si exporturile.

"Cel mai probabil, a doua parte a anului va aduce insa evolutii negative la nivelul activitatii economice. Prognoza noastra arata o deteriorare semnificativa a evolutiei PIB in S2 2012, generata atat de productia agricola foarte slaba (seceta si efectul de baza statistic nefavorabil, 2011 fiind un an agricol foarte bun), dar si de deteriorarea cererii externe pe fondul evolutiilor negative la nivelul economiei europene. Prognoza noastra de crestere economica pentru 2012 ramane neschimbata la 0.5%, fiind insa riscuri ca ea sa fie chiar usor optimista, in special ca urmare a ultimelor evolutii la nivelul productiei agricole", explica Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economistul sef al Raiffeisen Bank.

Reamintim ca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 0,8%, cat estima in iulie, la 0,5%, motivele fiind criza euro, evolutia agriculturii si incertitudinea politica. Banca a imbunatatit usor estimarea privind economia anul urmator si se astepta acum la o crestere de 1,9%, dupa ce in precedentul raport anticipa un avans de 1,8%.

"Incetinirea din zona euro, declinul semnificativ al productiei agricole si incertitudinea politica sporita au avut un puternic impact de atenuare asupra cresterii Romaniei in acest an. In prezent, PIB este estimat sa urce cu numai 0,5%, in pofida unui trimestru al doilea solid. Suportul financiar al FMI si altor institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta, mai ales in lumina legaturilor financiare stranse ale tarii cu zona euro", se arata in raportul BERD.

Fondul Monetar International are proiectii mai optimiste pentru Romania, atat referitor la acest an, de 0,9%, cat si pentru anul urmator, de 2,5%.

Cresterea in regiunea in care activeaza BERD va incetini de la 4,6% anul trecut la 2,7% in acest an, urmata de o revenire usoara, la 3,2%, anul urmator, ca urmare a crizei din zona euro, care va continua sa afecteze economiile tarilor in Europa Centrala si Tarile Baltice, Europa de Sud-Est, Europa de Est si Caucaz, Turcia, Rusia si Asia Centrala, dar si Maroc, Tunisia, Egipt si Iordania, tari intrate mai recent sub mandatul bancii.