Potrivit asteptarilor noastre, economia Romaniei s-a dovedit a fi mai slaba in trimestrul al treilea , scazand cu 0,6% in ritm anual si cu 0,5% in ritm trimestrial. Consensul pietei era situat la + 0,1% anual. INSSE va detalia comunicatul sau peste circa o luna. Pana atunci, putem doar presupune ca agricultura a fost principala cauza a caderii, alaturi de productia industriala si de cinstructii. Deoarece riscurile s-au inceput sa se materializeze, ne-am revizuit la zero perspectivele de crestere pentru 2012 (de la precedenta estimare de 0,7%). Mai mult, perspectivele pentru 2013 in zona euro raman pesimiste, iar acest lucru va influenta perspectivele de crestere pentru Romania. Noi vedem o crestere de 1,1% in 2013 de la precedenta estimare de 1,9%, spun oficialii BCR.

Intra in text si vezi ce spun si alti oficiali ai mediului bancar despre contractia economica din trimestrul al treilea

  • ING Bank: Leul ar putea fi lasat sa se deprecieze

Dupacresterea cu 0,5%in2Q12,activitatea economica -sa contractatin3Q12cu 0,5% intermeni trimestriali ajustati sezoniertrimestriale,prima evolutie negativadupa catevatrimestrede crestere.Scaderea a fost doarcu putin subcontractiaasteptata depiata(conform sondajelor Reuters/Bloomberg),darmai maresurprizanegativaa venit dincontractiade 0,6%in termeni anuali,piataasteaptand mai degraba o stagnare(0-0.1% crestere ).Avand in vedere caanchetelepentrudatele anualese bazeazapeun numar maredeestimari, presupunem castirea a fostin mare partedezamagitoarepentrupiata.

DetaliilePIBnu suntincadisponibile(pana pe 6decembrie), darcredemcaagriculturaa fostin mare parteresponsabila pentruscadereatrimestriala.Sanselecaacest sectorau condus laaceasta scaderede maresunt amplificatedefaptulca indicatoriipentru alte sectoare par a fi indicat fie stagnare(productiaindustriala) fieo incetinire a cresterii(vanzari cu amanuntul).

Rata de cresterea inflatieicombinatacurecentadecelerarepoate indica faptul caBNRvaslabicontrolul asupralichiditatii, iar leul sa fie lasat sa se deprecieze. Perspectivele de crestere sunt si ele destul de umbrite- indicelesentimentului economic a continuatsa se inrautateascaininceputul4Q12sicontractiaexporturiloratinsaproape 10%la sfarsitul anului3Q12.

  • Florin Citu: Cel mai probabil urmeaza inca 12 luni de economie in stagnare

O economie nu poate functiona fara bani. Cand creste are nevoie de mai multi iar cand scade de mai putini. Astfel, evolutia masei monetare este un indicator important al dinamicii cresterii economice. In ultimii ani, de cand bancile centrale nu mai tintesc masa monetara, relatia este mult mai stransa cu cresterea economica pe termen scurt decat cu inflatia.

Teoretic o incetinire a dinamicii masei monetare arata o nevoie mai mica de bani in economie indicand o incetinire a cresterii economice. Nu este o relatie perfecta dar in contextul actual in care alti indicatori arata acelasi lucru acesta informatie nu

trebuie ignorata. Cel mai probabil urmeaza inca 12 luni de economie in stagnare, in lipsa unor socuri pozitive, scrie Florin Citu pe blogul FCA