Guvernul spaniol a aprobat, joi, masuri pentru familiile care si-au luat o casa cu credit si nu-si mai pot plati ratele la banci. Este vorba despre indelung asteptatul moratoriu de doi ani asupra evacuarilor din locuinte.

Decizia a fost luata "din motive umanitare" dupa cum a explicat purtatorul de cuvant al guvernului, Soraya Saenz de Santamaria, si in contextul in care evacuarea din casa este o problema in crestere intr-o tara doborata de criza economica si de prabusirea preturilor locuintelor.

Cei care nu-si mai pot achita ratele sunt tot mai multi de la o zi la alta si recurg la gesturi extreme. Saptamana trecuta o femeie s-a sinucis pentru ca a ramas fara locuinta, scrie presa internationala. De la explozia pietei imobiliare, in anul 2008, numarul evacuarilor fortate a ajuns la 350.000, si la peste 500 pe zi.

Beneficiarii masurii guvernului sunt cele mai vulnerabile categorii sociale : familiile numeroase, cele monoparentale cu doi copii minori, persoanele cu handicap care au nevoie de insotitor si victimele violentelor domestice.

O masura similara, de oprire a evacuarilor, a fost anuntata la inceputul acestei saptamani si de Asociatia bancilor spaniole.

Guvernul a promis, de asemenea, mai multe locuinte sociale ale caror chirii vor fi mai mici.

Moratoriul este o gura de oxigen si pentru cei un milion de romani care traiesc in Spania si care isi achita cu greu creditele pentru locuinte.