Euro se tranzactiona vineri inaintea pranzului in jurul nivelului de 4,538 lei, pe fondul unei piete linistite cu volume mici. In aceasta saptamana leul s-a apreciat usor, cotatia de luni fiind de 4,52 lei/euro, inversand tendinta saptamanii anterioare. "In pofida surprizei negative din datele de crestere economica pe T3, leul nu s-a depreciat dincolo de 4,55/EUR ieri, reusind chiar sa avanseze pana in jurul a 4,54/EUR pe fondul unor presupuse interventii oficiale", se arata in raportul trimis vineri dimineata clientilor ING Bank.

"Moneda locala a castigat teren pana la 4,5360/EUR chiar inaintea postarii ratei de referinta a BNR, inainte de se intoarce la 4,54/EUR unde a stagnat pentru restul zilei. Cresterea randamentelor la leu cu aproximativ 10pb ieri pe intrega curba FX swap credem ca poate fi pusa pe seama interventiilor valutare. In acest context, credem ca potentialul continuarii interventiilor se va diminua, intrucat acestea vor afecta probabil ratele la lei. Tinand cont de acest lucru, vedem leul testand inca o data nivelul de 4,55/EUR astazi.

Randamentele intre 1M-1Y de pe curba FX swap au continuat sa urce ieri pana aproape de 5,5%, nivelul ratelor ON. Cresterea ratelor la lei poate fi pusa pe seama potentialelor interventii valutare ale BNR. Ministerul finantelor a vandut titluri la trei ani ieri pentru intreaga suma planificata de 300 milioane lei, la un randament maxim de 6,6%. Acesta este cu 5pb peste prognoza noastra si inca mai departe de randamentul din piata secundara pentru acest instrument. De remarcat este faptul ca MF a atras pana in acest moment sumele planificate la fiecare licitatie luna aceasta, chiar daca a trebuit sa plateasca un randament usor mai ridicat decat cel al pietei la ultimele doua licitatii.

Cum MF este pe cale sa-si acopere necesarul de finantare luna aceasta prin emisiuni pe piata locala, credem ca nu va mai avea nevoie sa vanda din rezerva de valuta asa cum s-a intamplat probabil in ultimele luni. Aceasta inseamna ca BNR ar putea avea mai putina munitie pentru interventii, care, daca vor continua, vor pune presiune in sensul cresterii ratelor la lei. Ministerul finantelor planifica sa atraga de pe piata locala 150 milioane euro astazi prin emisiunea unei obligatiuni cu maturitatea peste un an si sase luni. Cu trei saptamani in urma, MF vandut titluri pe piata locala in valoare de 400 milioane euro desi suma planificata era de 150 milioane euro, de aceea credem ca sunt sanse ridicate ca suma atrasa astazi sa fie mai mare decat cea anuntata. Acest lucru ar putea conduce la un randament maxim la licitatia de azi de peste 3%, nivelul actual al pietei secundare", mai noteaza autorii Raportului.