Recesiunea din zona euro si cheltuielile prilejuite de anul electoral sunt cele doua riscuri majore pe care le vede Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. "Romania continua sa aiba bune fundamente. Anul 2013 va fi cheie pentru ca va fi o schimbare de Guvern, care se va reflecta sau nu, vom vedea, intr-o schimbare a politicii fiscale. Fundamentele bune sunt indatorarea relativ redusa, rezervele semnificativ bune, performanta fiscala la deficit si, bineinteles, avem acordul cu Fondul Monetar International. Exista doua riscuri majore in 2013, cel care vine din exterior, adancirea zonei euro intr-o recesiune si, bineinteles, alegerile din acest an", a spus Croitoru vineri, in cadrul unei conferinte organizate la Banca Centrala.

Lucian CroitoruFoto: Agerpres

Potrivit acestuia, cel mai important lucru pentru 2013 sunt schimbarile de viziune care se vor vedea in buget. "Va fi pro crestere sau va fi anti crestere? Cum poate fi pro crestere? Vor exista modificari pe partea de impozite care sa duca la stoparea cresterii cumva? Astea sunt problemele Romaniei, a "mai spus Croitoru.

Premierul Victor Ponta a declarat ca pana la finele anului, intr-un calendar foarte strans, bugetul pe 2013 poate fi aprobat de catre majoritate si la propunerea guvernului USL.

"Practic, intr-un calendar foarte strans, putem sa avem pana la sfarsitul anului bugetul pe 2013 aprobat de catre majoritate si la propunerea guvernului USL. Sunt niste termen legale pe care noi putem sa le respectam, in masura in care nu apare un blocaj undeva si acel blocaj nu va aparea de la USL in mod sigur", a precizat premierul, prezent la Indagra.

Acesta a subliniat ca proiectul de buget pentru 2013, conform legii, se depune la 15 zile de la investirea noului guvern.

"Proiectul de buget pentru 2013, conform legii, se depune la 15 zile de la investirea noului guvern. (...) Imi doresc foarte mult ca pe 10 decembrie, dupa ce se anunta rezultatul votului la Parlament, sa avem practic nominalizarea facuta pentru noul guvern. Asta inseamna 10 zile, se investeste noul guvern si venim cu bugetul", a mai adaugat Victor Pont