Oficialii Uniunii Europene au inceput sa lucreze la un plan din privinta Bugetului fara sa ia in calcul Marea Britanie, intr-o miscare ce reflecta frustrarea in crestere privind solicitarea britanicilor pentru inghetarea cheltuielilor, care nu poate fi reconciliata cu pozitia blocului comunitar, scrie Financial Times de luni (necesita abonament). Oficialii UE au studiat fezabilitatea juridica si tehnica unui astfel de buget, au confirmat pentru FT surse familiare cu discutiile, inaintea summitului care incepe, joi, la Bruxelles.

Perspectivele privind aceasta intalnire s-au deteriorat in ultimele zile dupa ce o serie de diplomati au ajuns la concluzia ca va fi imposibil de satisfacut doleantele britanicilor, asteptandu-se la un esec. "Din cauza poporului britanic se cauta o solutie in 26. Este analizata optiunea juridica si financiara", au delcarat oficialii citati de FT.

Planul poate fi insa si un truc prin intermediul caruia sa se puna mai multa presiune asupra lui David Cameron, premierul britanic, si a-l forta pe acesta sa accepte un compromis. Discutiile vor fi reluate luni seara, atunci cand Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, va fi gazda unei cine alaturi de ministrii europeni.

Oficialii recunosc faptul ca o astfel de abordare ar fi deosebit de complexa si ar putea avea, de asemenea, consecinte grave pentru relatia oricum fragila din Marea Britanie cu restul UE. "Sunt oameni care discuta despre acest lucru", a declarat un diplomat, care a adaugat: "Exista intrebari uriase"

Downing Street a declarat duminica ca in mod "sigur" ideea a fost discutata la Bruxelles, dar a respins ideea unui acord buget, fara Marea Britanie considerand-o ca" inacceptabila".

"In cele din urma trebuie sasa ne intelegem cum cheltuim acesti bani," a declarat un purtator de cuvant al lui Cameron. "Suntem contributori net iar Parlamentul are oun punct de vedere important in aceasta privinta", a mai adaugat acesta.

Pozitia lui Cameron, de a cere inghetarea cheltuielilor la nivelul anului 2011, este cea mai agresiva in randul statelor UE in prvinta bugetului pentru 2014-2020, care ar trebui sa acopere circa 1.000 de miliarde de euro.

Suedia a adoptat o pozitie similara Marii Britanii, iar alte tari ar putea de asemenea impiedica un acord. Presedeintele Frantei, Francois Hollande a declarat, sambata, ca "mai important decat orice, cheltuielile pentru agricultura trebuie mentinute".

Politicienii britanici considera ca sansele unui compromis saptamana aceasta au crescut in ultimele zile de la circa 10% la aproape 30%, insa cel mai probabil rezultat este continuarea negocierilor anul urmator. Statele membre care vor sa se ajunga la intelegere sunt ingrijorate cel mai mult de Marea Britanie, intrucat premierul Cameron ar obtine beneficii politice importante pe plan intern daca s-ar opune prin veto unui buget la Bruxelles.

Bugetul alternativ analizat la Bruxelles ar viza doar o perioada de un an, situatie care, conform regulilor UE, necesita majoritate calificata de voturi. Bugetul pe termen lung, care se intinde pe sapte ani, are nevoie de unanimitate. Una dintre problemele majore este, insa, necesitatea aprobarii veniturilor de catre toate statele membre. Fara aceasta, sumele restituite Germaniei, Olandei si Suediei ar fi in pericol, precum si sistemul folosit pentru taxele vamale si alte surse de finantare UE.

"Ar fi un cosmar tehnic", a spus un diplomat.

Van Rompuy a incercat sa calmeze Marea Britanie prin prezentarea unui proiect de buget care include reduceri de 80 de miliarde de euro fata de proiectul propus de Comisia Europeana, inclusiv taieri ale cheltuielilor pentru agricultura, care au infuriat Franta.

La o intalnire joi, ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Jon Cunliffe, a cerut noi reduceri de cheltuieli, din toate domeniile, mai ales in privinta salariilor si beneficiilor functionarilor europeni, potrivit unor diplomati