“Este remarcabil faptul ca piata neagra a scazut de la peste 36% la circa 13%, ca o consecinta a parteneriatului intre Autoritatea Nationala a Vamilor si industria tutunului. Campaniile de constientizare si eforturile de modificare a legislatiei reprezinta, de asemenea, realizari remarcabile. ”, a declarat Kunio Mikuriya, Secretarul General al Organizatiei Mondiale a Vamilor cu ocazia vizitei la JTI. Acesta, impreuna cu Dorel Fronea, Vice-presedintele Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF) si seful Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) au fost prezenti, marti, la sediul JTI din Bucuresti.

Kunio Mikuriya a efectuat o vizita de doua zile in Romania, la invitatia ANV. Cei doi oficiali au optat pentru vizita la JTI, datorita cooperarii pe termen lung dintre companie si Vama, in combaterea contrabandei si contrafacerilor. JTI a fost prima companie de tutun din Romania care a semnat un Protocol de colaborare in scopul combaterii comertului ilicit cu tigarete cu ANAF si, ulterior, in 2008, un Protocol similar cu ANV, document aflat in vigoare si in prezent.

Incepand cu 2010, pe baza acestui Protocol, ANV si JTI au dezvoltat un proiect de formare a 28 de echipe canine, pregatite in Centrul de Instruire din Giurgiu, pentru depistarea produselor din tutun.

“Combaterea comertului ilicit cu tigarete, produse energetice si alcool reprezinta o prioritate pentru Autoritatea Vamala Romana”, a spus Dorel Fronea. “ANV va imbunatati, de asemenea, cooperarea transfrontaliera cu autoritatile vamale din tarile vecine, precum si dialogul cu mediul de afaceri. Vizita domnului Kunio Mikuriya reprezinta un semnal important pentru reformarea administratiei vamale”, a adaugat oficialul ANV.

“Eforturile concertate ale autoritatilor si cooperarea cu industria tutunului au determinat scaderea contrabandei. Pe cale de consecinta, reducerea comertului ilicit a dus la cresterea pietei legale si, implicit, la cresterea contributiei industriei la bugetul de stat. Reducerea contrabandei permite, de asemenea, producatorilor de tigarete sa faca investitii si sa creeze noi locuri de munca”, a precizat Neil Coupland, General Manager JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

Inainte de a se alatura Organizatiei Mondiale a Vamilor, Kunio Mikuriya a lucrat timp de 25 de ani in cadrul Ministerului de Finante al Japoniei.

JTI este membra a Grupului de Companii Japan Tobacco,avand sediul central la Geneva, in Elvetia, si inregistrand vanzari nete de 11.2 miliarde USD in anul fiscal incheiat la 31 decembrie 2011.