Romania urmeaza sa se alinieze, din 2013, la reglementarile europene privind calcularea inflatiei, in care ponderea serviciilor in structura cosului de consum va fi mai mare, a declarat, miercuri, Constantin Chirica, director Directia Statistica din BNR, citat de Agerpres. "Institutul National de Statistica va schimba de anul viitor metodologia de calcul a inflatiei pentru a o armoniza cu cea din celelalte tari din Uniunea Europeana. Acum, Romania este singura tara care foloseste metoda cheltuielilor medii din gospodarii si in locul conturilor nationale", a spus Chirica, in seminarul EU - COFILE, organizat de Alpha Bank si Banca Nationala, la Sinaia.

Acesta a explicat ca structura cosului de consum la nivelul unei gospodarii medii, nu va mai fi determinata doar pe baza cheltuielilor pe familie, ci si pe baza unor conturi nationale.

In Romania, fata de celelalte tari Uniunea Europeana, ponderea cheltuielilor cu alimentele, in calcularea inflatiei este de 37 la suta, mult peste media din UE.

"La calculul indicelui pretului de consum se iau in calcul trei sute de mii de inregistrari de preturi, care se determina de trei ori pe luna. Acestea sunt ponderare, la nivel de sortiment, marja, grupa de marfuri etc", a precizat Chirica.

Directorul din BNR a explicat ca in prezent se utilizeaza structura cheltuielilor medii dintr-o gospodarie medie, ceea ce face ca anumite marfuri de baza sa figureze cu ponderi mult mai mari decat in realitate, iar produsele sau serviciile scumpe nu sunt inregistrate sau figureaza cu ponderi foarte

mici in calculul inflatiei.

Oficialul BNR a subliniat ca anchetele privind bugetul familiilor sunt realizate pe un esantion de 10.000 de gospodarii reprezentative la nivel national si nu este luat in calcul autoconsumul si cheltuielile pentru productia proprie.