Esecul summitului liderilor europeni care nu au reusit, vineri, sa defineasca un proiect de buget comun umbreste imaginea unei Europe, laureata a premiului Nobel pentru Pace, dar fara viziune si inca ingropata in criza, scrie AFP.

Dupa doua zile de negocieri si o multitudine de intalniri bilaterale, cei 27 de sefi de stat si de guvern din UE nu au reusit sa depaseasca diviziunile dintre ei. Liderii europeni au plecat acasa fara un acord asupra bugetului pentru 2014-2020 si fara speranta unui compromis in viitorul apropiat, arata agentia de presa franceza precizand ca singura promisiune care angajeaza liderii europeni este de a se revedea la inceputul anului viitor.

La iesirea de la summit, toti liderii au incercat sa minimizeze esecul. "Nu este o drama", au insistat mai multi oficiali, printre care presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel. Veteran al summiturilor pentru stabilirea bugetului, luxemburghezul Jean-Claude Juncker a amintit ca niciodata un proiect de buget multianual nu a fost adoptat "din prima incercare".

Dar esecul summitului, cu siguranta previzibil, se adauga altor disfunctionalitati care genereaza indoiala in Europa. Liderii europeni nu au reusit sa se inteleaga daca trebuie sa taie sau nu 30 de miliarde de euro in plus din buget. "Sumele in joc sunt derizorii - 0,1% din PIB-ul comunitar. Am asistat la un spectacol penibil in ultimele doua zile", a declarat Catherine Trautmann, lidera socialistilor francezi din Parlamentul European. "Cateva miliarde in plus sau in minus. Ce discutie ridicola" a afirmat si liderul liberalilor europen, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, un federalist convins.

In trei ani, liderii europeni s-au reunit de de 26 de ori in cadrul summiturilor. Ministrii de Finante au organizat peste 40 de reuniuni si urmeaza sa se intalneasca din nou luni, la Bruxelles, pentru a incerca sa se inteleaga asupra deblocarii unei noi transe de ajutor pentru Grecia, promisa inca din iunie.

In acest context, cetatenii europeni, in special cei din tarile puternic afectate de criza datoriilor, se indeparteaza de Europa, situatie de care profita partidele populiste eurosceptice. In Marea Britanie, ministrii cabinetului lui David Cameron vor ca Londra sa paraseasca Uniunea, arata AFP.

"Esecul negocierilor privind viitorul buget european pe termen lung al UE este o rusine. Sunt dezamagit pentru ca asta inseamna ca am lasat mitomanii si euroscepticii sa domine negocierile", a declarat Joseph Daul, liderul grupului eurodeputatilor conservatori si democrat-crestini.

Potrivit agentie de presa citate, summitul de joi si vineri a aratat limitarile spiritului de solidaritate intre statele europene. Ajungand la Bruxelles, toti liderii, inclusiv cei mai eurofili, precum premierul belgian Elio Di Rupo, au insistat ca trebuie luate in considerare interesele lor nationale.

"Realitatea europeana de astazi este coplesitoare. Egoismul unuia sau altuia dintre state este cel care determina destinul Europei, nu interesul comun european, nici cel al cetatenilor sau al popoarelor Europei. Daca interesele meschine si egoismul sunt cele care conteaza, nu vom iesi din aceasta", a avertizat, inaintea summitului, Verhofstadt si liderul ecologistilor europeni, Daniel Cohn-Bendit.