Reprezentantii Zonei Euro au discutat saptamana aceasta la Paris despre posibilitatea de a sterge partial datoria Greciei in 2015, o masura considerata inevitabila de FMI si BCE, in conditiile actuale, relateaza duminica Welt am Sonntag si Der Spiegel, citate de AFP.

Welt am Sonntag informeaza, fara a cita surse, ca in cursul unei reuniuni cu usile inchise desfasurate luni in capitala franceza, la care au participat ministrul german de Finante Wolfgang Schauble si creditorii publici ai Atena (Zona Euro, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International), s-a discutat posibilitatea renuntarii la unele cerinte financiare in 2015.

Potrivit editiei de duminica a ziarului Die Welt, eliminarea partiala a datoriei Greciei ar viza sa incurajajeze guvernul de la Atena sa isi indeplineasca angajamentele asumate in schimbul celui de al doilea program de ajutor.

Saptamanalul german Der Spiegel a raportat duminica faptul ca FMI si BCE considera ca, avand in vedere situatia actuala, o anulare partiala a datoriilor este inevitabila, spre deosebire de Berlin care pledeaza cu disperare pentru o reducere a dobanzilor la imprumuturi.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor, Schauble s-a arata deschis propunerii de a sterge partial datoriile, in pofida opozitiei guvernului german.

Prin stergerea a jumatate din creantele lor asupra datoriei Greciei, guvernele si institutiile din Zona Euro ar putea reduce datoria Greciei la 70% din PIB in 2020, in loc de 144%, scrie Der Spiegel.

Ministrii de Finante din Zona Euro se reunesc luni, 26 noiembrie, la Bruxelles luni, pentru a debloca o transa de ajutor pentru Grecia in valoare de cel putin 31,2 miliarde euro. Problema stergerii partiale a datoriilor nu va fi transata la aceasta intalnire, precizeaza publicatiile germane.

Ministrii de Finante din Zona Euro au discutat telefonic sambata pentru a aranja o "baza pentru negocierile cu FMI", cu privire la modul de a reduce datoria Greciei, a declarat opentru AFP o sursa europeana apropiata negocierilor.