Desi performanta Guvernului s-a imbunatatit pentru patru din cinci criterii, cei mai multi lideri din business continua sa fie nemultumiti de rezultatele, transparenta si competenta Guvernului, se arata in Barometrul Bunei Guvernari, realizat de Fundatia Romanian Business Leaders. Cel mai mare punct castigat este pentru transparenta (+6,5%), insa a scazut capacitatea de implementare, adica rezultatele concrete. Principalele ingrijorari sunt rezultatele slabe in lupta anticoruptie, eficienta scazuta si capacitatea de implementare. Competenta continua sa fie punctul forte al Guvernului, insa doar prin comparatie cu celelalte criterii. In fapt, cei mai multi dintre respondenti sunt de parere ca Guvernul are o competenta scazuta (43%), mai arata sondajul. Descarca si citeste intregul studiu din atasament

"De prea mult timp, suntem condusi de oameni mediocri, lipsiti de o pregatire solida, fara cuvant si fara niciun dram de patriotism. Singurele lor preocupari par a fi satisfacerea propriilor interese, in timp cat mai scurt", explica Alin Giurea, presedinte si director general Pambac Bacau.

Liderii din business care au participat la cercetare considera ca, in trimestrul III din 2012, autoritatile publice din Romania si-au imbunatatit activitatea, fata de trimestrul anterior. Cu toate acestea, nivelul de performanta continua sa ii nemultumeasca, in ansamblu, pe oamenii de afaceri.

In viziunea lor, cea mai performanta autoritate publica din Romania continua sa fie - si in trimestrul III din 2012 - Ministerul Finantelor Publice (MFP). Finantele inregistreaza cele mai bune rezultate la trei din cele cinci criterii de analiza (transparenta, competenta si capacitate de implementare). Pe ansamblul celor cinci criterii, in medie, unul din patru lideri din business au o perceptie pozitiva despre activitatea MFP.

Finantele sunt urmate indeaproape de Ministerul Administratiei Publice si Internelor (MAI), cu o perceptie generala medie de aproape 22%. MAI este cea mai performanta autoritate publica din Romania, in termeni de rezultate ale luptei anticoruptie si eficienta.

In schimb, cele mai slab performante autoritati publice sunt Ministerul Transporturilor (cu o perceptie pozitiva

generala de putin peste 6 procente), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si Ministerul Mediului si Padurilor (fiecare cu o perceptie pozitiva generala de aproape 8 procente). MDRT consemneaza cele mai slabe rezultate in termeni de competenta, capacitate de implementare si lupta anticoruptie, iar Ministerul Transporturilor este privit drept cea mai putin transparenta si eficienta autoritate publica din Romania.

Comparativ cu barometrul din trimestrul II din 2012, MAI a devansat MFP si ocupa primul locul in privinta perceptiei pozitive legata de rezultatele in combaterea coruptiei. Pe de alta parte, Ministerul Mediului si Padurilor a castigat in transparenta, avansand de pe ultimul loc in top, in detrimentul Ministerului Transporturilor. La randul sau, Ministerul Transporturilor nu mai este ultimul in termeni de rezultate ale luptei anticoruptiei, depasind MDRT, care in trimestrul II ocupa ultimul loc in top.

Ministerul Finantelor Publice este cea mai transparenta autoritate publica din Romania, aproape 30% dintre lideri din business fiind multumiti de felul in care comunica si interactioneaza cu managementul si functionarii

institutiei. MFP este urmat indeaproape de Ministerul Administratiei Publice si Internelor, cu o perceptie pozitiva

de aproape 25% si cu cei mai putini nemultumiti (sub 40%).

La polul opus, se afla Ministerele Transporturilor, Mediului si Economiei. In ultimul caz, desi Ministerul Economiei si Mediului de Afaceri se afla pe locul 3 in functie de perceptia pozitiva, peste 50% dintre lideri se declara nemultumiti de comunicarea si interactiunea cu institutia (penultimul loc in top, dupa Transporturi).

  • Cei mai multi lideri din business sunt, in continuare, nemultumiti de eficienta autoritatilor publice din Romania in a-si indeplini obiectivele si scopul pentru care exista. Cel mai mic nivel al perceptiei negative este de 47%, in cazul Ministerului Finantelor, iar cea mai buna perceptie pozitiva continua sa o aiba Ministerul de Interne (aproape 22%). In cazul celorlalte institutii, majoritatea liderilor sunt nemultumiti de eficienta (perceptie  negativa de peste 52,9% si perceptii pozitive care nu depasesc 8 procente).

Ministerul Transporturilor este vazut drept cea mai ineficienta institutie, cu o perceptie negativa de peste 70%, fiind un caz singular.

Toate ministerele si-au imbunatatit perceptia pozitiva privind eficienta activitatii, in trimestrul III din 2012, cea mai importanta imbunatatire fiind cea a Ministerului de Interne, cu un plus de 3,4%.

Perceptia elitei din mediul de afaceri fata de performanta generala a Guvernului, Primariei Capitalei si principalelor ministere continua sa ramana defavorabila, desi rezultatele sunt mai bune decat cele ale Barometrului anterior. Cea mai vizibila diferenta pozitiva este cea in legatura cu transparenta institutiilor, unde diferenta intre trimestrul II si III depaseste, in anumite situatii, 10 procente. In schimb, ca nota generala, membrii Romanian Business Leaders, percep o stagnare sau scadere a capacitatii de implementare. Cu alte cuvinte, administratia nu reuseste sa duca la capat sau sa aplice legile, strategiile si proiectele pe care le promoveaza.

Coruptia, pe de alta parte, ramane marea problema nerezolvata in toate institutiile, iar gradul de nemultumire este ridicat in legatura cu activitatea tuturor institutiilor. "

  • "Politicile economice nu trebuie tratate ca niste avioane de hartie, iar deciziile trebuie sa fie bine cantarite si oportune. Cu alte cuvinte, avem nevoie de stabilitate, corelare si consistenta. Jocul de-a taxele si impozitele sau de-a prioritatile economice nu a fost niciodata benefic. Este nevoie de armonie, nu de haos, daca doresti sa dezvolti procese si sa construiesti durabil", spune Florian Libocor, economist-sef BRD

Sapte autoritati publice din Romania au fost evaluate: Ministerul Transporturilor; Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri; Ministerul Finantelor Publice; Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului; Ministerul Mediului si Padurilor; Ministerul Administratiei Publice si Internelor si Primaria Municipiului Bucuresti.

Selectia autoritatilor a fost realizata in functie de: (1) ponderea bugetelor alocate din Produsul Intern Brut al tarii; (2) volumul resurselor financiare consumate. Activitatea autoritatilor publice a fost evaluata in baza a 5 criterii de performanta: (1) Transparenta comunicarii si a interactiunii; (2) Competenta profesionala; (3) Capacitatea de implementare a masurilor legislative si a strategiilor nationale; (4) Calitatea rezultatelor luptei pentru combaterea coruptiei; (5) Eficienta in indeplinirea scopului si obiectivelor.

Descarca si citeste intregul studiu din atasament