"La cereale suntem exportatori net, dar trebuie spus ca o tara ca Romania importa sare. La produsele parmaceutice genereaza un deficit de 1,2% din PIB. La produse alimentare importam zahar si reziduuri alimentare. Imaginati-va ce inseamna ca Romania sa importe asemenea reziduuri. De ce importam foarte multe produse minerale: pentru ca Romania consuma de 2,7 ori mai mult decat media tarilor europene pentru a produce 1000 de euro PIB. Nu poti fi competitiv cand consumi atata energie! De ce importam produse alimentara desi suntem a cincea tara ca suprafata arabila in Europa? Avem o dependenta foarte mare de clima! Fata de anii 90, nu am progresat mai deloc ca productie agricola", a mai spus seful Consiliului Fiscal.

30% din exploatateiile agricole au sub 5 hectare, a mai adaugat acesta. "Exportam grau si importam biscuiti! Cam astia suntem! Acelasi lucru il facem cu bustenii. Exportam busteni si importam hartie, ca sa va dati seama cata strategie avem. In loc sa prelucram produse brute si sa le exportam apoi, noi livram materii prime si importam produse finite", mai spune economistul sef al Raiffeisen Bank.
Un deficit de cont curent la 4-5% din PIB trebuie sa acceptam in anii urmatori. Desi am avut o ajustare semnificativa, avem inca un deficit de cont curent ridicat. Lucrul acesta arata si o fateta structurala a deficitului.

Daca ne uitam la deficitul comercial, care e baza deficitului de cont curent, o sa vedem ca avem cateva componente care genereaza in mod persistent un deficit de 8-9% din PIB. Avem masinile si dispozitivele mecanice, unde discutam de importuri de tehnologie de care avem nevoie, produse mineraliere (importam multe asemenea produse pentru ca avem o industrie inca intens energofaga), produse pharma, materiale plastice si cauciuc si produse alimentare. Aceste cinci componente reprezinta 9-10% din PIB in importuri, a conchis Dumitru
Intr-o tara in care clasa politica este condusa doar de interesul personal si isi tese o retea de legi anticetatenesti si in favoarea infractorilor, saracia devine regula de baza a societatii iar smecheria idioata face ravagii, distrugand economic si moral acea societate.
Noi suntem exemplul cel mai bun !
De fapt, cam tot estul europei e la pamant, cu doar foarte mici exceptii, de exemplu Cehia, care produce destul de mult.
Polonia, in cativa ani, va depasi Spania sau Italia...mark my words, my friend
Ca va depasi Spania sau Italia? Probabil, deoarece nu sunt cele mai puternice tari din Europa, si au avut mereu economii mari, dar volatile, dar daca Germania scartaie, automat trage dupa ea si Polonia. Marile investitii in Polonia sunt nemtesti. Multe din fondurile europene s-au dus in investiile nemtesti din turism si infrastructura. Ce-a fost polonez s-a desfiintat, a lasat peste 20% de oameni fara loc de munca, au emigrat dupa 2004 cu milioanele in Marea Britanie, Germania, Irlanda, tarile nordice si SUA.
Drumuri perfecte construite cu bani europeni si cu firme nemtesti, pentru fabricile nemtesti din Polonia, nici macar un ban n-a intrat propriu-zis in economia Poloniei.
Vorbiti doar asa ca ati fost in vizita, o saptamana, doua, maxim o luna.
Vestul Poloniei arata ca in Germania, deoarece o buna vreme a fost chiar teritoriu german, pentru cine nu stie istorie, iar dupa 1989, germanii au investit masiv in Polonia de vest, fiind teritoriul cel mai apropiat si cu mana de lucru ieftina.
Polonia fara Germania nu exista.
Permitem oricui sa faca cam ce vrea in RO dar produsele RO nu le putem vinde in afara si nu pt cei de afara n-ar avea nevoie de ele ci pt simplul motiv ca alti nu le accepta pt a-si proteja industria lor nationala .
Apa minerala Dorna spre ex a fost singurul produs pe care l-am vazut - mai rar cei drept - in Grecia spre ex , dar culmea pe eticheta scria FABRICAT IN TRANSILVANYA si nu in RO .
A se vedea cazul Berlusconi -Sarkozi cind italianul l-a luat la suturi pe Sarkozi in disputa Parmalat- Danone
Toate tarile prin legi isi protejeaza industria lor asa cum e buna sau proasta doar noi o distrugem .
Restul e can-can
"In loc sa prelucram produse brute si sa le exportam apoi, noi livram materii prime si importam produse finite"... aia exporta petrol, asteapta ajutoare de la stat si de muncit, botswana...
nloi n-avem petrol, dar ceva paduri mai avem, daca ploua dumnezeu, mai facem si ceva cereale si, la mila domnului, pardon, a usl-ului...
Se folosesc de noi doar a smulge voturi, insa dupa aceea intr-o amnezie demna de sience-fiction, uita tot, mai vand ce mai este de vandut din bogatiile naturale ( care si le insusesc fara sa fie ale lor) , ne mai ameninta ca noi suntem de vina.. si gata.. scapa basma curata..
Ii detest...pe toti. Habar nu am cu cine voi vota.. Si am impresia ca nici putem vota cu cine dorim.. ci cu cine ne este servit pe acele liste infecte
ba nu, imi amintesc ca dupa revolutie, am votat cu ratiu, cu campeanu, in mintea mea de tinerel, ca de inclinatii politice nici vorba, gandeam ca astia au trait prin tari straine, au averi mari, nu mai vin sa ne fure pe noi, vor cu adevarat sa faca ceva pentru tara, sa ramana in istorie...
asa ca niciodata nu am votat psd, dar nici nu i-am votat pe ceilalti cu draga inima, ca ciolanul ii face frati pe toti, indiferent de culoarea politica...
macar sa echilibram balanta intre putere si opoziitie, ca prea ne ducem catre partidul unic si marea adunare nationala, pardon, parlament atotputernic, in care au intrat multi mafioti, hoti, corupti, cu cateva sute sau mii de voturi, si acum se bat in piept ca ei reprezinta poporul roman, dar daca aduni voturile tuturor parlamentarilor am vedea ca mai mult de zece milioane de roamni nu sunt reprezentati in parlament...
daca recitesti textul meu, vei vedea ca nu are legatura cu programul de guvernare din botswana, ba mai mult, gaseam o tara mai reprezentativa...
Mi-am dat seama inca de mic ca suferim rau (cu capul!) ca si natiune, nu e nevoie sa o mai spuneti si voi (sic!).
Presedintele greseste insa ( printre altele).. tinand-o incontinuu cu .. Rosia Montana, cu minele de cupru... etc, etc..
Deci tot cu ocupatii ..bananiere..
Nu exista o legislatie economica in Romania care sa apere in primul rand interesele economiei romanesti. Tot ce se produce in Romania, nu este bun ...Institutul Canatacuzino , dintr-o data a devenit ... "old fashion", oltchim... circul lui diaconescu si al usl-ului, Hidroelectrica... pe mana unor gangsteri.. Petrom- mita pentru intrarea in UE, gazele.. nici nu mai este important sa mai amintesc.. padurile.. udmr+ alti mafioti le-a dat pentru hartie igenica.. strazile si autostrazile ... aceste fata Morgana a Romaniei... ce sa mai zic.. sursa de campanie electorala pentru absolut toti politicienii bananieri romani.. Agricultura si minunatele statiuni de cercetare ( foste , se pare) pe mainile gangsterului sef felix...
Nu este drept.. Si cica noi.. tre' sa actionam ..democratic si sa-i sanctionam prin vot.. dar ei si-au masluit listele cum au vrut.. si tot ei vor fi.. Oameniii cinstiti nu reusesc sa-si faca loc in aceste liste. Iar noi popor misogin , suferind de sindrom Stokholm, coalizam.. tot cu inamicul.. Vezi mila instantanee si profunda pentru nastase 7 case
N-are nicio treaba basescu cu inapoierea economica a Romaniei cum n-a avut nici ceausescu care a incercat sa industrializeze tara asta dar s-a izbit de rezistenta pasiva a majoritatii romanilor,incurajati de o minoritate care n-avea niciun interes ca tara sa se dezvolte economic pentru ca nu cumva progresele inregistrate sa se contabilizeze ca succese ale comunismului desi tot ce se construise se construise cu efortul tuturor romanilor.
Sa nu se creada cumva ca fac apologia vremurilor trecute dar cred ca a venit vremea sa analizam dechis si ce a fost rau dar si ce a fost bun in acele vremuri.
In ceea ce priveste industria ,in loc sa o modernizam,sa o retehnologizam,sa cautam piete noi de desfacere am distrus-o in cea mai mare parte si continuam sa ne batem joc de ceea ce a mai ramas (vezi cazul Oltchim)
Acelasi lucru cu agricultura,am pus-o pe butuci si acum ne vaitam ca importam produsele altora.
Oricum, gandeste si intreaba, inainte sa intrebi la randul tau.
Daca tu l-ai crezut pe Basescu sau Iliescu sau ixulescu ca schimbarea se va produce peste noapte sau in urmatorii 4 ani atunci, sincer, iti meriti frustrarea.
Asteptarile la astfel de promisiuni trebuie sa fie realiste. Dupa zeci de ani de comunism si inca 20 de ani de stagnare sub talpa acelorasi securisti rebranduiti , este normal ca schimbarile sa se produca lent. Trebuie sa schimbe generatiile si mentalitatile.
4 ani, 8 ani sunt insuficienti ca Romania sa sara la nivelul Germaniei. Nu avem clasa politica dar nici oamenii , multi romanii au inca mentalitati retrograde . De aici ni se trage nivelul scazut de trai.
Cat despre acuzat si aratat cu degetul catre presedinti, inca astept sa vina cineva cu un bilant mai bogat ( la sfarsit de mandat ) decat al lui Basescu.
- impozitare mare pe munca (pentru a angaja pe cineva legal trebuie sa platesti cam 50% taxe (angajat+angajator)).
- statul cheltuie ineficient cam 30% din PIB.
- intretinerea unui sistem de ajutoare de stat care incurajeaza nemunca (venitul minim garantat, tot felul de pensii pe caz de boala inchipuita, asigurari medicale pentru toti, chiar daca muncesc sau nu)
Toate acestea (si mai ales cheltuielile ineficiente ale statului = furt), au creat o clasa de oameni de afaceri care nu stiu ce este aceea productivitate.
Cred ca solutiile ar fi:
-scaderea impozitarii pe venit pana la 0%
-limitarea "redistribuirii avutiei nationale" la nivel national. Fiecare oras cheltuie ce aduna din taxe si impozite.
-refacerea infrastructurii (cai ferate si drumuri) folosind numai fonduri europene.
Dupa ce economia ar incepe sa se dezvolte ar putea scade contributiile sociale.
In legatura cu asemanarea intre ce am scris eu si America de Sud. Nu am spus niciodata ca politia si justitia nu ar trebui finantate corespunzator din bugetul national. Cred ca redistribuirea averii nationale ar trebui sa se limiteze la securitate (armata, politie, justitie) si pana cand lucrurile incep sa functioneze educatia si sanatatea copiilor.
ty a zis-o bine: nu orice oameni, ci oamenii de valoare sunt adevarata resursa importanta, insa oameni ca tine ii alunga prin mentalitatea pe care o afisezi tu si cei care ii sustineti pe plagiatori si pe corupti (mai este unul Constantin pe forum care face apologia furtului si coruptiei, aparandu-le ca si modele extraordinare de a reusi in viata).
ne taiem padurile aproape gratis si apoi ne plangem ba de inindatii ba de seceta
macar cei care au nevoie de cherestea sa-si deschida fabrici in Romania...
Avem nevoie de mai multe astfel de relatari si puneri in perspectiva ca sa nu pierdem contactul cu realitatea si ceea ce este important.
Au intrat arabii si au facut jaf pe Valea Muntelui,au exportat busteni si scindura prin Constanta cit n-au exportat neam de neam romanii.
Exportam mobila de calitate in toata lumea,Arad,Tg Mures,Focsani,Tg Ocna,Radauti etc,azi mai nimic.
Covoare persane,pielarie,produse de marochinarie,stofe,azi ardem lina sau o ingropam,pieile putezesc sau le maninca moliile ,toate au fost.
Milioane de TDW vase maritime si fluviale ieseau anual din Romania azi...
Azi Romania importa mincare ,importa carne dupa ce a distrus :canale de irigatii,dupa ce a distrus combinatele de ingrasare animale ,vezi Timisoara combinatul de porci =0,iar dupa 3-4 ani altul mai mare dar peste granita in Ungaria,la romani nu era bun !!!.Exportam instalatii de foraj ,azi cei care i-am invatat forajul vin sa foreze in Romania.
Cu gaze eftine OMW facea metanol la Craiova il ducea ca semifabricat in Austria,avea cea mai ieftina piata de achzitie metanol pentru MTBE.
Ne-am vindut piinea de la gura si locurile de munca finca n-am fost in stare sa gospodarim ce am avut,azi gospodaresc averea tarii strainii dar pentru ei .Noi,voi si ei care suntem vinovati pentru celle intimplatenu avem dreptul sa plingem,am pierdut acest drept.
Si nu am fost in stare de mai mult niciodata.Nostalgia epocii de aur este nejustificata,pentru ca aproape tot ce s-a produs atunci si a constituit fala Romaniei,a fost licenta straina si cu linii tehnologice straine. Anii 80,cand licentele au expirat si totul a ramas pe sema noastra,au insemnat declinul total,productie de proasta calitate,stocuri nevandute sau livrate pe preturi de nimic.Asa ca lucrurile sunt simple:asocierea cu companiile straine performante.
Romania produce busteni si inainte de razboi , apoi a produs hartie in cantitati industriale , apoi .. ambele afaceri au fost date cate unui "mare" afacerist , acum ambele afaceri sunt personale bazate pe mitcul ideii capitaliste "cererea si oferta". Deci , de ce i-ar vinde un "afacerist cu busteni" lemnul fabricii de hartie din RO (daca mai este vreuna fucntionala), unui posibil contracandidat politic , daca la export primeste "semnificativ" mai multe parale? De ce ? ..pt. ca nu exista control macro economic si nici nu se doreste , deoarece legile sunt facute tot de acest "intreprinzatori" care la nivel macro pot fi vazuti chiar 'tradatori de interese nationale' ! De ce ? deoarece actioneaza dupa principiul merg unde sunt bani mai multi si nu in interes global la nivel national. Orice ati zice , fara un control centralizat , tara asta si oricare salbaticie "pur" capitalista se duce naibi, iar noi o sa devenim producatori de materie prima (multa munca, necalificata si ieftina), si nu de produse finite (munca calificata si produse scumpe) , pe care le vor face doar tarile privilegiate. Ganditi, nu mai trancaniti in paralel ca tzatzele.