Romania si-a redus deficitul dar modul in care a facut in anii trecuti acest lucru nu a fost cel mai potrivit. Deficitul era intr-adevar nesustenabil si trebuia coborat, dar directia de scadere s-a pastrat chiar si dupa reintregirea salariilor, a declarat pentru HotNews secretarul de stat de la Finante, Liviu Voinea, care a dorit sa corecteze o stire transmisa luni de AFP. Potrivit secrtaerului de stat, chiar daca in final tinta este aceeasi, caile prin care se ajunge la un deficit sustenabil sunt total diferite.

Liviu VoineaFoto: Agerpres

In 2012 Romania a continuat procesul de ajustare fiscala inceput in 2010, a mai spus Voinea. Nu cred ca sunt multe tari care pot sa se laude cu asemenea rezultate. Vom continua ajustarea si anul viitor, scopul fiind consolidarea fiscala, dar cu mijloace diferite, fara a taia din salarii sau pensii, fara cresteri de TVA. Exista spatiu si resurse neutilizate si in sectorul public, si in cel privat, potrivit secretarului de stat.

Reamintim ca in perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2012, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un deficit de 7,2 miliarde lei, respectiv 1,19 % din PIB fata de -13,3 miliarde lei, respectiv 2,3% din PIB realizat la aceeasi data a anului precedent.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 159,4 miliarde lei, reprezentand 26,2 % din PIB, au fost cu 7,2% mai mari fata de aceiasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,5 pp ca pondere in PIB.

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 166,6 miliarde lei, reprezentand 27,4% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 2,9% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 0,6 pp