Somajul a urcat in Grecia la un nou record de 26 la suta in luna septembrie, potrivit institutului elen de Statistica. Rata somajului s-a triplat de la inceputul crizei, numai in ultimul an pierzandu-si locul de munca peste 356.000 de angajati ca urmare a masurilor dure de austeritate luate de guvernele care s-au perindat la putere. Fata de media europeana (de 11,6%), grecii se confrunta cu un nivel dublu al somajului iar partea proasta e ca dupa cei cinci ani de recesiune, tara nu pare sa-si fi regasit calea de iesire din criza. Daca mai notam ca somajul in categoria de varsta 15-24 ani a fost de 56 la suta in luna septembrie, nu e dificil de imaginat conturul exact al dramei cu care se confrunta tinerii in cautarea unui loc de munca.

Vezi in text un grafic comparativ al ratei somajului din Grecia, UE si Romania

Institutul Muncii, un centru de cercetare al celor mai mari doua sindicate din Grecia, a estimat recent ca somajul va urca pana la 29% IN 2013, cand tara ar urma sa intre in al saselea an de recesiune.

Imagini cu grupuri de tineri hoinarind fara treaba pe strazile Atenei, in cautare de droguri, nu sunt deloc ceva neobisnuit in aceasta perioada. Mai mult, in ultimul an numarul grecilor infectati cu virusul HIV a crescut cu 50%.

Nici cei cu slujbe nu se simt prea bine. Ei sunt afectati de taieri sau inghetari de salarii si traiesc cu o continua teama ca vor fi urmatorii pe lista disponibilizarilor. Aceasta stare de profunda nesiguranta poate afecta psihicul oamenilor mai grav decat orice altceva, mai spun expertii in sanatatea publica.

In acest sens, Peter Kinderman, profesor de pshilogie clinica la Universitatea din Liverpool, a declarat ca impactul asupra sanatatii psihice al acestor probleme va fi rapid si dramatic.

Venitul mediu al angajatilor se va situa la sfarsitul acestui an cu 30% sub nivelul din 2009. Grecia a fost salvata de la colaps financiar prin doua pachete de imprumuturi de la statele zonei euro si FMI, totalizand 240 de miliarde de euro, dar conditionate de masuri dure de austeritate. Guvernul de la Atena negociaza de mai multe luni cu creditorii internationali un nou set de reduceri de cheltuieli in valoare de 13,5 miliarde de euro, pentru a-si asigura urmatoarea transa a ajutorului extern, de 31,5 miliarde de euro.