Cererea de credite din partea companiilor a crescut usor, in timp ce in cazul populatiei s-a inregistrat o diminuare a cererii pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri, se arata intr-un raport al BNR publicat vineri. Pentru firme, bancile anticipeaza o inasprire moderata a standardelor de creditare, cu o amploare mai ridicata pentru creditele pe termen lung acordate corporatiilor (companii de mari dimensiuni). Termenii creditarii s-au inasprit, bancile actionand in principal prin introducerea de clauze contractuale mai stricte la acordarea de credite si prin solicitarea de prime de risc aditionale, se mai arata in Raport

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

Cererea de credite la nivel agregat a crescut moderat in T3/2012, pe fondul unei cereri in crestere pe segmentul creditelor pe termen scurt acordate corporatiilor. Pentru T4/2012 bancile previzioneaza o diminuare marginala a cererii de finantare din partea sectorului companiilor.

  • Riscurile asociate companiilor din toate sectoarele de activitate au fost apreciate de catre banci ca fiind in crestere in  T3/2012.
  • Sectorul populatiei

- Standardele de creditare au continuat sa se inaspreasca in T3/2012 pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri, si s-au mentinut relativ constante pentru creditele de consum. Pentru T4/2012, bancile anticipeaza o evolutie similara.

- Cererea de credite a scazut pe segmentul celor imobiliare, in linie cu asteptarile bancilor, si s-a mentinut constanta pentru creditele de consum. Bancile previzioneaza ca aceasta evolutie sa continue si in T4/2012.

  • Creditarea companiilor- institutiile de credit din zona euro au apelat la inaspriri aditionale ale creditarii

La nivel agregat nu s-au consemnat schimbari ale standardelor de creditare in T3/2012, contrar asteptarilor anterioare ale bancilor care anticipau o inasprire semnificativa a acestora. Pentru T4/2012, institutiile de credit (in procent net de circa 17 la suta) estimeaza inasprirea standardelor de creditare.

In structura, bancile nu au operat modificari ale standardelor de creditare pentru nici un segment de credit, indiferent de tipul companiei sau maturitatea finantarii.

  •  Pentru T4/2012, institutiile de credit prognozeaza ca standardele de creditare se vor inaspri pentru toate categoriile de companii nefinanciare si pentru toate maturitatile, dar cu o dinamica diferita. Astfel, inaspririle vor fi mai accentuate pentru corporatii, indiferent de maturitatea creditului, si pentru creditele pe termen lung aferente sectorului IMM.

Spre deosebire de bancile autohtone, institutiile de credit din zona euro au apelat la inaspriri aditionale ale conditiilor de creditare oferite in T3/2012, cu o amplitudine mai ridicata comparativ cu trimestrul anterior (procent net de 15 la suta, fata de 10 la suta), pe fondul cresterii riscului asociat sectorului companiilor. Pe termen scurt (T4/2012), bancile din zona euro

anticipeaza continuarea ciclului inaspririlor.

Nu s-au consemnat schimbari notabile in T3/2012 asupra factorilor care stau la baza deciziilor institutiilor de credit privind modificarea standardelor de creditare

  • Cererea de credite. Se cauta imprumuturi pe termen scurt

La nivel agregat, cererea de credite din partea companiilor nefinanciare a inregistrat o crestere moderata in T3/2012. Bancile au raportat un avans al cererii de credite noi cu cea mai mare amplitudine din ultimele sase trimestre (procent net de circa 20 la suta). Cererea de credite pe termen scurt din partea corporatiilor a fost factorul determinant pentru cresterea cererii de finantare la nivel agregat.

  • Pe de alta parte, cererea de credite pe termen lung din partea acestui segment s-a contractat, dupa o perioada de sapte trimestre in care solicitarile pentru asemenea credite au fost constante sau in crestere. In cazul IMM s-a inregistrat o diminuare a nevoii de finantare pe termen lung, dar cu o amplitudine mai ridicata.

Pentru T4/2012, bancile preconizeaza o scadere marginala a cererii de finantare la nivel agregat, pe fondul unei reduceri a cererii pentru majoritatea tipurilor de credite (cu o amplitudine mai mare pentru creditele destinate IMM, indiferent de maturitate). Din punctul de vedere al bancilor, singurul segment pentru care este prevazuta o crestere semnificativa in T4/2012 este cererea de credite pe termen scurt din partea corporatiilor.

  •  Evolutii ale riscului de credit asociat creditarii companiilor nefinanciare

Perceptia institutiilor de credit privind riscul care este generat de catre companiile nefinanciare in functie de sectorul de activitate in care activeaza s-a inrautatit in T3/2012 fata de trimestrul anterior. In raportarea curenta, bancile au indicat ca toate sectoarele de activitate sunt percepute ca avand un risc de credit in crestere. Companiile din sectorul energetic si agricol au inregistrat un avans considerabil al riscului de credit, potrivit bancilor. Riscul de finantare aferent sectoarelor constructii si tranzactii imobiliare a ramas cel mai ridicat, comparativ cu celelalte sectoare de activitate.

In functie de dimensiunea companiei, nu s-au inregistrat schimbari importante ale perceptiei bancilor asupra riscului de credit. In linie cu tendinta observata in ultimele trimestre, microintreprinderile sunt in continuare considerate de majoritatea institutiilor de credit ca avand cel mai ridicat grad de risc (in procent net de peste 55 la suta). Bancile au apreciat ca

riscul de credit asociat corporatiilor s-a mentinut constant in T3/2012 (pentru al patrulea trimestru_consecutiv).

  • Creditarea populatiei

Standardele de creditare au cunoscut o inasprire aditionala in T3/2012 pe segmentul creditarii ipotecare. Bancile (in procent net de peste 30 la suta) au apelat la cresterea restrictivitatii standardelor, pentru al patrulea trimestru consecutiv. Spre comparatie, bancile din zona euro au apelat la inaspriri ale standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite, cu o intensitate mai scazuta in cazul creditelor de consum, asteptarile pentru T4/2012 indicand o continuare a acestei tendinte.

Bancile autohtone prognozeaza continuarea inaspririlor in T4/2012 in cazul creditelor ipotecare, iar pentru creditele de consum se anticipeaza mentinerea constanta a standardelor creditarii.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie. Are la baza un chestionar (publicat in cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare. Opiniile acopera evolutiile din ultimele trei luni si asteptarile privind urmatoarele trei luni.