Fondul isi exprima profunda dezamagire cu privire la modalitatea in care FDEE Electrica Distributie Muntenia Nord ("EDMN") a finalizat procesul de selectie pentru noii membri ai Consiliului de Administratie, pe baza cerintelor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor de stat. De asemenea, Managerul de Fond este dezamagit de modalitatea in care Ministerul Transporturilor si Infrastructurii blocheaza procesul de selectie al unui Consiliu independent si decide sa nu prelungeasca mandatul candidatului recomandat de Fondul Proprietatea in cazul CN Aeroporturi Bucuresti SA ("Aeroporturi Bucuresti").

EDMN a desemnat trei membri pentru Consiliul de Administratie, membri care nu s-au clasat in topul candidatilor rezultat urmare a evaluarii efectuate atat de catre consultantul independent de resurse umane implicat in procesul de selectie, cat si de Comitetul pentru Nominalizare si Remunerare al EDMN. Doi dintre acestia sunt afiliati politic.

In cazul Aeroporturi Bucuresti, procesul de selectie pentru numirea unui nou Consiliu de Administratie a fost suspendat fara stabilirea unor termene clare pentru finalizarea acestuia, dupa ce Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a primit o lista scurta de candidati de la consultantul de resurse umane. Ministerul a ales, in schimb, sa prelungeasca mandatul Consiliului interimar, compus in principal din membri cu afiliere politica.

Suntem serios ingrijorati de implementarea nesatisfacatoare a dispozitiilor OUG 109/2011 de catre Statul Roman, in pofida angajamentelor luate fata de institutiile financiare internationale si in pofida prevederilor unei ordonante care este in vigoare in acest moment, si solicitam Guvernului solutionarea urgenta a acestei situatii.

Procesul numirii noilor membri ai Consiliului EDMN

  •  Pe 7 noiembrie 2012, a fost convocata Adunarea Generala a Actionarilor EDMN, unul dintre punctele de pe ordinea de zi fiind numirea Consiliului de Administratie in conformitate cu OUG 109/2011 prin vot cumulativ.
  •  Pe 23 noiembrie 2012 Fondul Proprietatea a solicitat EDMN transmiterea recomandarii consultatului de resurse umane, precum si a raportului Comitetului pentru Nominalizare si Remunerare. Pe 27 noiembrie 2012, Fondul a primit de la EDMN lista scurta de 10 candidati care urmau a fi recomandati in cadrul acestei Adunari Generale a Actionarilor, precum si raportul final al KPMG, consultantul independent de resurse umane, care continea, in anexa, clasamentul celor 23 de candidati evaluati de catre consultant si Comitet in procesul de selectie de catre consultant si de catre Comitet.
  •  In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor EDMN din 7 decembrie 2012, actionarul majoritar al companiei, Electrica SA, a decis, pe baza unui mandat obtinut de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, sa patru membri ai Consiliului de Administratie pentru un mandat de patru ani, desi trei dintre ei nu s-au clasat in primele patru pozitii in urma procesului de selectie.
  •   Mai mult, doi dintre cei patru noi membri ai Consiliului sunt membri ai unor partide politice, detinand diferite pozitii la nivel central si local.

Solicitam actionarului majoritar al EDMN, Electrica SA si Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri sa faca publica justificarea pentru aceste numiri care nu tin cont de clasamentul candidatilor rezultat din procesul de selectie.

Procesul de selectie al noilor membri ai Consiliului Aeroporturi Bucuresti

  •  In urma unui proces de selectie desfasurat pe parcursul mai multor luni, timp in care sute de CV-uri au fost luate in considerare pentru functia de membru al Consiliului de Administratie al Aeroporturi Bucuresti, o lista scurta de candidati a fost trimisa Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, la mijocul lunii septembrie 2012.
  • Procesul de selectie a fost realizat de PwC, in consortiu cu George Butunoiu Executive Search Consultants si David & Baias. Urmatorul pas in cadrul procesului este convocarea unei Adunari Generale a Actionarilor, pentru desemnarea noului consiliu, o decizie procedurala care a fost amanata aproape trei luni, fara o justificare aparenta.
  •  In schimb, Ministerul a preferat sa prelungeasca doar mandatul candidatilor recomandati de minister, lasand Fondul Proprietatea fara reprezentare in Board, in ciuda detinerii semnificative de peste 20% in cadrul companiei.
  • Actualul Consiliu interimar a fost desemnat cu specificatia "pana la implementarea OUG 109/2011", fara un termen limita clar stabilit pentru finalizarea procesului.

Modalitatile prin care EDMN a numit noul Consiliu de Administratie si prin care Ministerul Transporturilor tergiverseaza procesul de selectie al unui Consiliu independent si decide sa nu numeasca un candidat propus de un actionar minoritar contrazic profund principiile de guvernanta corporativa impuse de OUG 109/2011, si anume aplicarea unor criterii si proceduri transparente de selectare a membrilor Consiliilor de Administratie, protejarea drepturilor actionarilor minoritari, precum si reducerea implicarii politicului in conducerea companiilor.