Oficiali ​Piraeus Bank, despre scenarii optimiste, pesimiste si riscuri in 2013: Nu anticipam  reusite spectaculoase in restructurarea economiei in acest prim an de mandat

de Dan Popa     HotNews.ro
Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 5:50 Economie | Finanţe & Bănci


Care sunt scenariile optimiste, neutre si pesimiste pentru 2013? Ce riscuri exista si cum ne vor afecta ele? Cum sa crestem economia in anul care se apropie? E nevoie de restructurarea sistemului bancar local? HotNews a formulat o serie de intrebari oamenilor de afaceri din domenii cheie, bancheri, analisti economici, lideri de opinie in domeniile in care activeaza, rugandu-i sa formuleze un punct de vedere cu privire la o serie de intrebari ca cele de mai sus. Azi va oferim punctul de vedere al oficialilor Piraeus Bank.Rep:  Enumerati va rugam principalele 3 riscuri la adresa cresterii economice in anul urmator?
Piraeus Bank: Probabil ca cel mai mare risc pentru cresterea economica este o situatie politica instabila alimentata de dispute care depasesc cadrul parlamentar si in jurul unor teme care nu au nimic in comun cu prioritatile economice ale tarii. Un al doilea risc este esuarea negocierii cu FMI pentru derularea unui al treilea plan de ajutorare a economiei; pierderea „tutelei” institutiei internationale ar duce la o scadere dramatica a credibilitatii pe plan economic a guvernului si la o crestere a costurilor de imprumut in linie cu cresterea riscului perceput de investitorii globali. Al treilea risc la adresa cresterii economice il constituie o evolutie sub asteptari a economiilor din zona euro. Aceasta ar duce la o scadere a exporturilor (oricum relativ firave) in zona dar si la o scadere a apetitului pentru risc a investitorilor internationali care ar afecta fluxurile de bani ce tintesc Romania 

  • Pentru 2013 ne asteptam la un curs de schimb EURRON 4.6000. Nu anticipam  reusite spectaculoase in restructurarea economiei in acest prim an de mandat
Rep: Care sunt scenariile de baza cu care lucrati pentru 2013 in privinta : cursului de schimb, cresterii economice, deficitului de cont curent, deficitul bugetar, inflatie, investitii straine directe?
P.B.:Toate scenariile construite de analisti in acest moment au dezavantajul ca sunt facute inainte ca guvernul nou ales sa isi detalieze strategiile independent de constrangerile electorale si inainte ca parlamentul sa voteze bugetul pe 2013. Pornind de la ipoteza ca se va reusi incheierea unui al treilea aranjament cu FMI si ca vor fi respectate tintele asumate in calitate de membru al UE, consideram ca in 2013 va fi atins un deficit bugetar de 2.9%. Ne asteptam ca rata inflatiei la sfarsitul lui 2013 sa fie de 3.5% iar cursul de schimb EURRON 4.6000. Nu anticipam  reusite spectaculoase in restructurarea economiei in acest prim an de mandat , drept pentru care consideram ca economia va creste cu 2.3%. Asteptam un  cont curent care sa depasesca usor  EUR 5.0 miliarde. Din pacate, nu vedem niciun motiv pentru care investitiile straine directe sa depaseasca EUR 2 miliarde.


 Rep: Cum ar arata un scenariu optimist? Dar unul pesimist? (cu privire la aceiasi indicatori)
P.B..:  Intr-un scenariu bun cresterea economica reala ar fi in jur de 1,5% din PIB; deficitul bugetar si de cel cont curent nu ar fi sensibil modificati. Inflatia ar fi in jur de 4%. Cu cat infuzia de resurse de afara (bani UE si FDI) ar fi mai consistenta cu atat sansele realizarii unor indicatori macro mai buni ar fi mai mari. Intr-un scenariu negativ economia ar stagna, cu dificultati in protejarea tintei de deficit bugetar in lipsa unor taieri de cheltuieli –care ar accentua necazuri din cauza cercurilor vicioase. Deficitul de cont curent nu ar creste peste 4% din PIB ca rezultata al lipsei de finantare externa. Leul ar fi sub presiune de depreciere.


Rep: Care ar putea fi cresterea economica in ultimul trimestru (si cea la nivelul intregului an)? Reprezinta aceasta cifra una la care v-ati asteptat inca de la inceputul anului sau e o surpriza?
P.B.: Ne asteptam la o crestere economica in 4Q12 de 0.1% fata de trimestrul corespunzator din anul trecut si la o crestere economica pe intreg anul 2012 de 0.7% YoY (care a fost inca de la inceput prognoza noastra pentru 2012).

  • Privim cu circumspectie termenul motor al cresterii. Restructurarea sistemului bancar este in plina desfasurare
Rep:  Care considerati ca ar putea fi motoarele cresterii economice in 2013?
P.B.:  Nu ne asteptam la o crestere economica importanta in 2013 deci privim cu circumspectie termenul motor al cresterii. Desigur, ne asteptam ca unele sectoare sa contribuie mai mult la cresterea PIB dar nu credem ca indeajuns incat sa asigure un efect de antrenare a intregii economii. Probabil agricultura va avea un nou an bun si va beneficia si de efectul de baza. Constructiile si serviciile sunt dependente de cererea interna care credem ca se va imbunatati, dar modest. Industria se bazeaza pe exporturi (cu preponderenta in zona euro). Prognozele rezervate privind economia zonei euro ne fac sa credem ca nici industria nu va avea o crestere semnificativa.   

Rep:  Cum va incheia sectorul bancar acest an-profit sau pierdere? Dar banca Dvs? Care sunt principalele motive- ce a generat profitul/pierderea?
P.B.:Ne asteptam ca sectorul bancar sa incheie acest an in pierdere. Din analiza raportarilor financiare publice ale bancilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti principalul generator de pierderi este costul ridicat al riscului.

Rep:
  Care sunt cele mai mari vulnerabilitati ale sectorului bancar pentru 2013?
P.B.:Costul riscului ramane dupa parerea noastra principala vulnerabilitate ale sectorului bancar in 2013. Deasemenea, lipsa increderii care duce la un ritm prea modest al cresterii portofoliilor de credite si de constituire a depozitelor. O alta vulnerabilitate (care de fapt se afla oarecum si la originea celor amintite anterior) este ritmul scazut al cresterii economice.

Rep:  E nevoie de restructurare in sistemul bancar local?
P.B.: Consideram ca legile care guverneaza functionarea si supravegherea sectorului bancar sunt la nivel comparabil cu  sistemul din celelalte tari UE. Singurele amendamente necesare pe termen scurt vor fi probabil cele pentru armonizarea cu noile cerinte ce vor aparea in urma adoptarii uniunii bancare in zona euro. Schimbarea modului de a face business si restructurarea interna a bancilor din sistem pentru a se adapta noilor conditii nu numai ca este necesara dar, din observatiile noastre, este in plina desfasurare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1843 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 15:37)

    [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by