Circa 60 de unitati bancare vor fi inchise de BCR pana in 2014, recent demarand si discutiile conducerii cu sindicatul din banca pentru a stabili conditiile in care vor pleca din banca cele 1600 de persoane care urmeaza sa fie disponibilizate, a declarat luni presedintele BCR, Tomas Spurny. Intr-o discutie relaxata cu reprezentanti locali ai media, acesta s-a referit si la cazul recent al fraudelor descoperite in sistemul bancar precum si la asteptarile macroeconomice pe care le are seful celei mai mari banci locale. Printre cele mai mari temeri pe care le are Spurny pentru 2013 este cea legata de situatia precara a IMM-urilor, vulnerabilizate de criza.

Tomas SpurnyFoto: Hotnews

"Vom inchide o parte din agentii- ma refer in general la unitati care nu se pot sustine singure si care impiedica cresterea performantelor bancii ca ansamblu. E ca in gradinarit- dupa ce plantezi un copac si vezi dupa 10 ani ca anumite ramuri impiedica sa creasca intreg copacul, cel mai bine e sa le tai ca sa poti asigura cresterea optima a copacului" spune plastic Spurny. In intreaga Europa industria bancara isi contracta personalul, nu e doar cazul Romaniei, mai arata bancherul.

  • BCR va finanta in continuare in valuta acei clienti care au veniturilin valuta, dar modelul folosit pana acum de a "importa" valuta pe care sa o folosesti ulterior in activitatea de creditare nu este un model sustenabil

Cat despre recentul candal al fraudelor bancare, CEO-ul BCR spune ca institutia si-a intetit eforturile de verificare a tuturor posibile fraude, amintind ca banca a sesizat in urma cu 9 luni autoritatile atunci cand a facut obiectul unor fraude. "Pentru fraude avem toleranta zero iar atunci cand am observat "baieti raI'nu am ezitat sa raportam acele situatii. Insa nu fraudele sunt definitorii pentru sistemul bancar, nu ele sunt vinovate pentru actuala situatie din economie, ci criza", mai spune Spurny.

Legat de revenirea economiei romanesti, CEO-ul BCR spune ca acest lucru s-ar putea intampla abia din 2014. "Sistemul bancar va inregistra si el o evolutie. Dar nu va fi o crestere de doua cifre, Retailul ar putea creste cu 3,5-5% in vreme ce sectorul corporate cu pana la 9%. Incepand din 2014, insa", puncteaza Spurny. Din momentul in care decelerarea activitatii se opreste si pana in momentul revenirii la conditiile de dinaintea contractiei economice e nevoie sa treaca circa 5 ani, mai spune CEO-ul BCR

Potrivit acestuia, 2013 va fi cel mai greu an din punct de vedere al creditelor neperformante. Multe companii din mai multe industrii se vor confrunta cu dificultati care le vor face greu bancabile.

Dorim sa fim lideri pe segmentul intermedierii financiare, sa venim cu produse noi, sa dezvoltam segmentul de bankinsurance si cel legat de banca pentru lcuinte, a mai dezvaluit Spurny. El s-a referit si la recenta decizie de a renuntat la creditarea in lei spunand ca BCR va finanta in continuare in valuta acei clienti care obtin veniturile in valuta, dar modelul folosit pana acum de a "importa" valuta pe care sa o folosesti ulterior in activitatea de creditare nu este un model sustenabil.

  • Eu am venit aici sa restructurez businessul si ma astept ca fiecare sa contribuie cu cate putin la acest demers

Executivul BCR a mai adaugat ca modelul de business al bancii s-a schimbat, iar sustenabilitatea businessului bancar dezvoltat de BCR presupune o reducere a costurilor cu 250 de milioane lei in urmatorii doi ani. "Poate ca ar exista si alte solutii inafara inchiderii de unitati si de concedieri, dar noi am ajuns la concluzia ca acum si aici aceasta este calea care trebuie urmata", explica Spurny, care mai precizeaza ca orice strategie ar urma, trebuie sa aiba in minte ideea de sustenabilitate. Unde nu exista sustenabilitate, apar bulele speculative. Iar eu nu sunt in businessul cu bule ci in banking, mai spune Spurny.

El a amintit ca Erste a investit in Romania circa 9,3 miliarde euro, echivalentul a jumatate din imprumuturile atrase de la institutiile financiare internationale, si se plaseaza astfel ca cel mai mai sustinator privat al economiei romanesti.

  • Vinovatii pentru criza actuala? Fiecare isi are partea lui de vina- de la BCE pana la modelul capitalismului

Spurny sustine ca toate modelele de afaceri ale bancilor mizau pe atingerea unui PIB/locuitor de 10.000 de euro, ceea ce in conditiile actuale nu se intrevede foarte rapid. PIB-ul pe locuitor este in prezent de 6.700 de euro.

"Eu am venit aici sa restructurez businessul si ma astept ca fiecare sa contribuie cu cate putin la acest demers", a mai spus CEO-ul BCR.

Nu sunt judecator sau anchetator sa caut cine e vinovat. Si BCE si capitalismul insusi isi au partea lor de vina. Capitalismul s-a dovedit sa aiba puteri distructive la care tocmai am asistat", crede Spurny