Banca Centrala Europeana a avizat proiectul BNR privind modificarile regulamentului de acordare a creditelor, solicitand institutiei conduse de Mugur Isarescu sa aplice toate elementele cuprinse in Recomandarea CERS/2011/1 a Comitetului European pentru risc sistemic. In esenta, documentul la care se face referire cuprinde norme extrem de stricte pentru acordarea imprumuturilor bancare. "BCE apreciaza proiectul de regulament menit sa promoveze desfasurarea in mod responsabil a activitatii de creditare de catre institutiile de credit, inclusiv in domeniul creditarii in valuta, si sa consolideze disciplina pe piata. In evaluarea proiectului de regulament BCE a avut in vedere si documentatia pentru procedura de consultare in urma careia a fost emis avizul BCE CON/2011/74. BCE reitereaza observatiile facute in acel aviz", se arata in avizul Bancii Centrale Europene

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Potrivit documentului, Proiectul de regulament implementeaza doar anumite sectiuni din Recomandarea CERS/2011/1. BCE considera ca ar trebui avuta in vedere implementarea tuturor elementelor din Recomandarea CERS/2011/1.

Principalele modificari din proiectul de regulament au drept obiectiv (a) imbunatatirea mecanismelor actuale de asigurare a intelegerii riscurilor implicate de moneda straina, in vederea alinierii acestora cu Recomandarea CERS/2011/1, si (b) adaugarea de cerinte referitoare la creditarea in moneda straina a entitatilor nefinanciare:

  • creditorii care desfasoara activitate de creditare in valuta trebuie sa ii informeze pe solicitantii de credit in valuta (persoane fizice si entitati nefinanciare) neacoperiti fata de riscul valutar asupra impactului negativ asupra  rambursarii creditului al unei deprecieri severe a monedei nationale, precum si, in cazul creditelor cu dobanda variabila, al unei deprecieri severe a monedei nationale asociate cu majorarea dobanzii;
  • creditorii trebuie sa stabileasca intern criterii de eligibilitate pentru acordarea de credite in valuta. Aceste criterii trebuie sa asigure ca entitatile nefinanciare neacoperite fata de riscul valutar sunt eligibile pentru creditare in valuta doar daca isi dovedesc capacitatea de rambursare, chiar si in cazul deprecierii severe a monedei nationale asociate cu majorarea ratei dobanzii;
  • creditorii trebuie sa asigure conditii mai stricte de acordare si garantare a creditelor in valuta pentru entitatile nefinanciare neacoperite fata de riscul valutar, comparativ cu cele aferente produselor similare in moneda nationala;
  • creditorii - persoane juridice romane care desfasoara activitate de creditare intr-un alt stat membru prin intermediul unei sucursale sau prin prestarea de servicii trebuie sa indeplineasca cerintele privind creditarea in valuta a clientilor neacoperiti la riscul valutar care sunt aplicabile in statul membru in care sucursala este situata sau serviciile sunt prestate.

La 9 octombrie 2012, Banca Centrala Europeana (BCE) a primit din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) o solicitare de emitere a unui aviz cu privire la un proiect de regulament privind unele conditii de acordare a creditelor (denumit in continuare "proiectul de regulament").

Competenta BCE de a emite un aviz se intemeiaza pe articolul 127 alineatul (4) si pe articolul 282 alineatul (5) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si pe articolul 2 alineatul (1) a sasea liniuta din Decizia 98/415/CE a Consiliului din 29 iunie 1998 privind consultarea Bancii Centrale Europene de catre autoritatile nationale cu privire la proiectele de reglementare1, intrucat proiectul de regulament se refera la normele aplicabile institutiilor financiare, in masura in care acestea au o influenta substantiala asupra stabilitatii institutiilor si pietelor financiare.

Obiectivul principal al proiectului de regulament este de a asigura implementarea anumitor sectiuni din Recomandarea CERS/2011/1 a Comitetului european pentru risc sistemic din 21 septembrie 2011 privind acordarea de imprumuturi in moneda straina.

In acest scop, este modificat si completat Regulamentul BNR nr. 24/2011 privind creditele destinate persoanelor fizice care prevede cerinte referitoare la creditarea in moneda straina a persoanelor fizice si la solvabilitatea imprumutatului si capacitatea acestuia de a rezista socurilor adverse datorate fluctuatiilor cursului de schimb si ratei dobanzii. In legatura cu Regulamentul BNR nr. 24/2011 a fost emis Avizul BCE CON/2011/74 cu privire la creditele destinate persoanelor fizice. Proiectul de regulament introduce si cateva clarificari ale dispozitiilor existente.

Intrarea in vigoare a proiectului de regulament este programata pentru 1 ianuarie 2013, data la care Regulamentul BNR nr. 24/2011 va fi abrogat.