Care sunt scenariile optimiste, neutre si pesimiste pentru 2013? Ce riscuri exista si cum ne vor afecta ele? Cum sa crestem economia in anul care se apropie? E nevoie de restructurarea sistemului bancar local? HotNews a formulat o serie de intrebari oamenilor de afaceri din domenii cheie, bancheri, analisti economici, lideri de opinie in domeniile in care activeaza, rugandu-i sa formuleze un punct de vedere cu privire la o serie de intrebari ca cele de mai sus. Azi va oferim punctul de vedere al economistltui sef al Volksbank, Melania Hancila.

Melania HancilaFoto: Hotnews

Rep: Care sunt scenariile de baza cu care lucrati pentru 2013 in privinta : cursului de schimb, cresterii economice, deficitului de cont curent, deficitul bugetar, inflatie, investitii straine directe?

Melania Hancila, economist sef Volksbank: Prognozele noastre pentru 2013 sunt urmatoarele:

Scenariu Scenariu Scenariu

de baza optimist pesimist

EUR/RON mediu 4.50 4.45 4.55

Crestere PIB 1.5 % 2.1 % 0.6 %

C/A def 4.0 % 3.0 % 5.0 %

Def bugetar (ESA 95) 2.5 % 2.2 % 3.0 %

IPC sf. an 4.0 % 3.2 % 4.8 %

ISD EUR mld 2 3 1

Conform scenariului nostru de baza, ne asteptam ca economia romaneasca sa avanseze cu aprox 1.5 % an/an in 2013, pe fondul stabilizarii situatiei la nivel politic care va stimula investitiile si consumul intern, unei performante mai bune a sectorului agricol si al accelerarii absortiei fondurilor europene. Deocamdata nu exista semnale incurajatoare care sa indice perspective de crestere a industriei sau a exporturilor in 2013, ceea ce inseamna ca avansul PIB se va datora in principal factorilor interni cum ar fi consumul intern si investitiile, care vor fi in principal legate de fondurile europene nerambursabile, pana cand Romania va reusi sa redevina atractiva pentru investitorii straini.

Deoarece potentialul de crestere economica al tarii noastre s-a diminuat la 2 % in ultimii ani, consider ca economia romanesca nu va mai reveni la ritmurile de crestere de 5-6 % an/an care ar fi necesare pentru ca o economie emergenta sa reuseasca se recupereze treptat decalajele fata de economiile mature, in absenta unor reforme profunde si unei strategii nationale de dezvoltare pe termen lung. Atata timp cat autoritatile nu se vor implica in dezvoltarea potentialului de export al tarii noastre si in atragerea investitorilor straini, inclusiv prin ajustarea legislatiei parteneriatului public privat incat acesta se devina atractiv pentru investitorii strategici, economia romaneasca va creste in medie cu 2 % pe an.

Conform estimarilor noastre, cursul mediu al leului se va situa in zona 4.5, usor depreciat fata de 2012, datorita presiunilor exercitate pe curs de fluxurile de capitaluri straine si de scaderea potentialului de crestere economica a tarii noastre, insa cursul ar putea fi mai putin volatil decat anul acesta. Principalele riscuri de depreciere ale cursului ar putea fi induse de deteriorarea situatiei in Zona Euro sau de instabilitatea politica si legislativa.

Ne asteptam ca noul guvern sa prelungeasca acordul cu FMI, CE si BM, care este perceput ca fiind o centura de siguranta impotriva cheltuielilor bugetare excesive si un stimulent pentru reluarea reformelor structurale si eficientizarea/ privatizarea companiilor de stat. Mizam pe continuarea consolidarii fiscale si in 2013, sub presiunea creditorilor multinationali, astfel ca deficitul bugetar ar putea ajunge la 2.5 % din PIB, dupa standardele europene, in scadere fata de aprox 3 % din PIB anul acesta.

Consideram ca rata inflatiei va scadea usor in 2013 fata de anul acesta, datorita unui curs de schimb relativ stabil si un an agricol mai bun comparativ cu 2012, insa consideram ca tinta asumata de Banca Nationala de 2.5 %, +/- 1 pp este prea ambitioasa si probabilitatea de atingere a acesteia este scazuta in conditiile continuarii ajustarii preturilor administrate si al rigiditatilor structurale ale economiei romanesti. Conform estimarilor noastre, rata inflatiei va atinge nivelul maxim in primul semestru al anului cand va depasi 5 %, datorita cresterii nivelului accizelor, precum si a cursului la care sunt calculate acestea.

Investitiile straine directe vor creste nesemnificativ fata de cele din 2012 si se vor situa in jurul a 2 miliarde de euro, deoarece increderea investitorilor o data pierduta se recastiga greu si prin urmare nu ma astept la o revigorare a investitiilor anul viitor.

Rep: Cum ar arata un scenariu optimist? Dar unul pesimist? (cu privire la aceiasi indicatori)

Melania Hancila, economist sef Volksbank: In viziunea mea, scenariul optimist ar insemna ca Romania sa reuseasca o rata de absortie a fondurilor europene de 30-35 % in 2013 fata de numai 10 % pana in 2012, fapt ce ar avea un aport pozitiv asupra formarii PIB de minim 0.5 % fata de scenariul nostru de baza care ia in considerare un avans al economiei de 1.5 % an/an, precum si un an agricol extrem de bun.

Scenariul pesimist prevede scaderea cheltuielilor publice cu investitiile in infrastructura, lipsa progreselor in absortia fondurilor europene, socuri externe determinate de deteriorarea situatiei in Zona Euro, diminuarea radicala a expunerii pe Romania a bancilor straine.

Rep: Care ar putea fi cresterea economica in ultimul trimestru (si cea la nivelul intregului an)? Reprezinta aceasta cifra una la care v-ati asteptat inca de la inceputul anului sau e o surpriza?

Melania Hancila, economist sef Volksbank: In ultimul trimestru al anului, estimam o crestere reala a PIB de 0.4 % in termeni anualizati, ceea ce va conduce la un avans al economiei de 0.3 % pe intreg anul. Ne bazam estimarea de crestere a PIB (+0.4 % an/an) pe dinamica pozitiva a constructiilor, comertului intern, precum si pe fondul cresterii modice a industriei care da semnale de dezmortire in T4. Nu ne-am modificat estimarea de crestere a PIB in T4, aceasta fiind prognoza noastra inca de la inceputul anului, insa ne-am ajustat prognoza de crestere a economiei pe intreg anul 2012, datorita surprizei negative din T3 cand PIB-ul s-a contractat cu 0.6 % an/an fata de o crestere de 0.3-0.4 % an/an previzionata de noi initial, deoarece nu am estimat corect amploarea contractiei agriculturii si nici blocarea rambursarilor de fonduri europene.

Rep: Care considerati ca ar putea fi motoarele cresterii economice in 2013?

Melania Hancila, economist sef Volksbank:Daca excludem agricultura, a carei evolutie este incerta si are pondere scazuta in PIB (aprox 6 %), ne asteptam ca restul sectoarelor economiei sa aiba dinamici modeste, de maxim 2-3 % in 2013, astfel ca nu cred ca putem spera la evidentierea unor motoare de crestere, deoarece economia romaneasca pare sa aiba motoarele blocate de absenta unor masuri de stimulare a sectorului privat si a unei strategii nationale de dezvoltare. Astfel, consideram ca 2013 va fi anul cifrelor mici, daca excludem dinamica agriculturii care ar putea creste cu 2 cifre pe seama unui efect de baza favorabil comparativ cu performanta slaba din 2012. In rest, ne asteptam ca sectoarele economice sa aiba dinamici scazute, apropiate de zero si care sa nu depaseasca ritmuri de 2 % an/an.

Rep: Enumerati va rugam principalele 3 riscuri la adresa cresterii economice in anul urmator?

Melania Hancila, economist sef Volksbank:Consideram ca principalele riscuri la adresa cresterii economice sunt: o dezintermediere financiara mai abrupta, agravarea situatie la nivelul Zonei Euro si instabilitatea legislativa si a politicii fiscale.

Rep: Cum va incheia sectorul bancar acest an-profit sau pierdere? Dar banca Dvs? Care sunt principalele motive- ce a generat profitul/pierderea?

Melania Hancila, economist sef Volksbank: Conform estimarilor noastre si cifrelor disponibile pana in momentul de fata, exista o probabilitate ridicata ca sistemul bancar sa inregistreze pierdere pe intreg anul, pierdere care a avut cauze multiple: cresterea ratei creditelor neperformante, scumpirea finantarii interne si externe, diminuarea cererii eligibile de credite, cresterea puternica a provizioanelor constituite de banci pe seama deprecierii valorii garantiilor.

Rep: Care sunt cele mai mari vulnerabilitati ale sectorului bancar pentru 2013?

Melania Hancila, economist sef Volksbank: Dupa parerea mea, sectorul bancar trece printr-o perioada dificila si vor fi nevoie de cativa ani pana isi va reveni si va deveni un jucator mai activ in finantarea economiei reale. In momentul de fata, sectorul bancar prezinta numeroase riscuri si vulnerabilitati, cum ar fi: reducerea expunerii bancilor mama si fenomenul de dezintermediere financiara, dezechilibrul dintre creditele acordate si depozitele atrase de la clienti, atat la nivelul maturitatilor cat si al proportiei acestora, deteriorarea conditiilor macroeconomice care afecteaza riscul de credit, diminuarea cererii eligibile de credite, prabusirea valorii garantiilor atasate creditelor acordate.

Rep: E nevoie de restructurare in sistemul bancar local?

Melania Hancila, economist sef Volksbank:Sistemul bancar local deja trece printr-un amplu proces de restructurare si de ajustare a ofertei la noile conditii de piata si consider ca anul viitor deja va fi luat sfarsit acest proces amplu care a inceput dupa declansarea crizei financiare, iar noua structura a sistemului bancar va fi mai robusta si se va reorinta spre nevoile reale ale economiei reale, se va baza pe analize fundamentale si mai putin pe perspectivele de profit.

Vezi aici ce crede profesorul Daniel Daianu pe marginea acelorasi subiecte sau care e pozitia Piraeus Bank