In urma cu doi ani, Victor Ponta tuna si fulgera impotriva FMI si a acordurilor pe care Romania le avea cu institutiile internationale. Mai mult, intr-un gest lipsit de diplomatie, a refuzat sa se intalneasca cu delegatia FMI prezenta la Bucuresti. Astazi, Ponta declara ca isi doreste incheierea unui asemenea acord. Acum doi ani, acordul era privit ca "sinucidere nationala" si "crima". Acum, e privit ca un semnal bun pe care Romania il da pietelor. Ce s-a schimbat intre timp de si-a rasucit premierul opiniile cu 180 de grade?

Victor PontaFoto: HotNews / DP

E drept, si Fondul si-a revizuit pozitia. Daca acum doi ani era extrem de tolerant fata de Romania, acum au transmis semnale neobisnuit de dure oficialilor romani, pe care i-au anuntat ca nu va fi incheiat un nou acord pana cand nu sunt indeplinite prevederile din actualul acord.

Iata mai jos o cronologie a pozitiilor pe care Victor Ponta le-a avut la adresa FMI.Reamintim ca delegatia finantatorilor internationali ajunge in Romania in 15 ianuarie si ramane pana la sfarsitul acestei luni.

  • Aprilie 2010: PSD se va opune, prin toate formele, unui nou imprumut

Un nou acord cu FMI nu se justifica, iar PSD se va opune, prin toate formele, unui nou imprumut, a precizat, miercuri, presedintele PSD,Victor Ponta.

"Prin anuntul facut de presedintele Traian Basescu ca Romania ar putea semna un nou acord cu FMI rezulta ca presedintele este dezinteresat de viitorul tarii. Orice om cu scaun la cap nu contracteaza un nou imprumut, stiind bine ca nu are din ce plati. Pentru a plati un imprumut nicio tara nu contracteaza un alt imprumut. Poate ca tari precum Grecia sau cele din America de Sud au procedat identic, demonstrand astfel ca au o problema in gestionarea economiei", a spus, Ponta, intr-o conferinta de presa.

El a sustinut ca PSD se va opune prin toate formele unui nou acord pe care Guvernul intentioneaza sa-l semneze cu FMI.

"Criza nu se poate anestezia printr-un alt imprumut financiar, ci prin solutii legislative si economice viabile. (...) Urmatoarele generatii vor trebui sa plateasca FMI banii imprumutati de Guvernul actual" , a mai spus Victor Ponta.

  • iulie 2010: Ponta: Acordul cu FMI, sinucidere nationala - daca ajungem la Putere il suspendam

Victor Ponta, liderul PSD, a criticat aspru acordul pe care Romania il are cu FMI, sustinand ca este o "sinucidere nationala" si a dat exemplul Turciei, tara care a facut publice toate intentiile sale cu privire la cheltuirea banilor din bugetul tarii.

Potrivit lui Ponta, reprezentantii FMI "ne spun povesti", in conditiile in care in 2011 trebuie sa avem un deficit 4,4%. "De unde mai reducem 3 miliarde de euro la anul?", a adaugat Ponta. In cazul in care PSD ar ajunge la guvernare, Victor Ponta sustine ca acordul cu FMI ar fi suspendat, deoarece este unul "anormal si denaturat".

"Eu as vrea sa il oprim pe cel actual (n.red-acord cu FMI). Relatia noastra cu FMI este profund denaturata si anormala. Anul trecut ne-au anunatat ca anul asta vom avea crestere si deficit bugetar scazut, acum vin si ne zic ca avem scadere. Nu vine nimeni sa ne spuna ca banii care trebuiau dati nu trebuiau sa se duca pe pensii, ci pe investitii", acuza liderul PSD.

Totodata, seful social democrat admira curajul Ungariei, care a decis sa renunte la ajutorul FMI din cauza conditiilor drastice impuse. "Admir pozitia unor tari care au zis 'Stimati oameni de la FMI, noi ne descurcam mai bine fara voi'. Boala crizei mondiala este ca gripa aviara, se invarte peste tot in lume. Daca alte tari au trecut mai usor, tari ca Romania isi accentueaza boala, umblam in pielea goala", opineaza Ponta.

  • August 2010 Nu mai e suspendare, dar renegociere sigur va fi

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat la Antena 3, ca social-democratii vor renegocia acordul cu Fondul Monetar International (FMI) daca vor ajunge la guvernare.

Intrebat de moderator daca ar renegocia acordul cu FMI, in cazul in care PSD ar ajunge la guvernare, Ponta a spus: "Categoric". "Este o declaratia a mea si opinia PSD a fost foarte clara: un acord cu FMI poti sa-l ai in conditiile in care cei de la FMI iti imprumuta niste bani si tu, singur, il respecti, le dai siguranta ca le dai banii inapoi. Acordul actual este - Guvernul nu stie ce face, cei de la FMI habar n-au ce sa faca in Romania. Stati linistiti ca la anul va mai dam inca 20 de miliarde. Or asta este o catastrofa pentru Romania", a sustinut Ponta

  • August 2010 FMI are o atitudine "cu totul si cu totul anormala" fata de Romania

Liderul PSD Victor Ponta a declarat ca formatiunea sa a primit o solicitare din partea delegatiei FMI privind o intalnire cu social-democratii, insa PSD a transmis ca refuza intrevederea, considerand ca ar fi "tardiva si protocolara". "Am primit o solicitare din partea delegatiei FMI privind o intalnire cu PSD. Le-am raspuns in scris ca e o solicitare tardiva, inutila, in acest moment, cand toate discutiile intre delegatia FMI si Guvern s-au epuizat. Doar o intalnire protocolara cu noi nu isi are sensul in acest. Premierul a sustinut ca delegatia FMI are o atitudine "cu totul si cu totul anormala" fata de Guvern si fata de Romania, intrucat gireaza toate masurile "stupide si incoerente" ale Executivului de la Bucuresti si participa, alaturi de acesta, la ascunderea adevarului despre situatia economica. "Azi aflam ce ne-au spus si anul trecut prin vocea domnului Tanasescu si a domnului Jeffrey Franks, ca vom avea crestere economica si ca nu vom mai avea taieri de pensii si salarii. Nu stiu de ce azi trebuie sa ii credem, avand in vedere ca ceea ce au spus anul trecut a fost total gresit", a adaugat Ponta.

  • Septembrie 2010 :Un nou imprumut de la FMI reprezinta o crima impotriva poporului roman

Presedintele PSD considera ca un nou imprumut de la FMI reprezinta o crima impotriva poporului roman, in cazul in care actualul Executiv vrea "sa mai ia alti bani ca sa mai cumpere un an de stat la putere". "Daca e sa luam din nou un imprumut, oamenii trebuie sa stie de ce luam banii, la ce folosesc si cum ii dam inapoi. Daca il intrebam acum pe domnul Boc sau pe noul ministru de Finante cum si de unde dam banii pe care deja i-am luat, habar nu au. Daca vor sa mai ia alti bani ca sa mai cumpere un an de stat la putere, e o crima impotriva poporului roman si a viitorului nostru", a precizat Ponta, citat de Mediafax.

  • Decembrie 2012 Premierul Victor Ponta: Ne dorim incheierea unui nou acord preventiv cu Fondul Monetar International

Ponta a reiterat la finalul intrevederii avute cu Crin Antonescu, ca isi doreste incheierea unui nou acord preventiv cu Fondul Monetar International (FMI), insa considera ca trebuie evitata accesarea fondurilor care vor fi puse la dispozitia Romaniei, transmite Agerpres. Potrivit lui Ponta, Romania se poate finanta de pe pietele private cu 'cea mai mica dobanda din istoria tarii'. 'In ianuarie facem in primul rand review-ul, analiza actualului acord cu FMI si pregatim acordul pentru primavara. Eu am mai spus foarte clar ca vreau sa avem un nou acord cu FMI, dar nu vreau sa luam bani decat, Doamne fereste, intr-o situatie de criza.

  • Ianuarie 2013 reprezentantii Comisiei Europene au anuntat ca nu va fi incheiat un nou acord pana cand nu sunt indeplinite prevederile din actualul acord

Delegatia Fondului Monetar International este asteptata in Romania la inceputul lunii ianuarie si, fara un acord cu aceasta institutie, nu se poate sti cum va arata bugetul pentru 2013. In noiembrie, echipa condusa de olandezul Erik de Vrijer a fost la Bucuresti, dar a plecat fara sa anunte, public, nici un fel de concluzie.

Potrivit unor informatii neoficiale, reprezentantii Comisiei Europene - inclusi in delegatia FMI - au fost neobisnuit de duri cu oficialii romani si i-au anuntat ca nu va fi incheiat un nou acord pana cand nu sunt indeplinite prevederile din actualul acord. Majoritatea analistilor avertizeaza ca institutia creditoare poate adopta o atitudine mult mai dura in conditiile in care partea romana se va prezenta la discutii cu multe teme nefacute in cei trei ani de desfasurare a actualului acord.

Delegatia Fondului Monetar International va sosi la Bucuresti pe 15 ianuarie, pentru cea de-a saptea si a opta evaluare a acordului Stand By cu Romania, a anuntat, joi, reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek. Echipa va fi condusa de negociatorul sef pentru Romania Erik de Vrijer, va discuta cu autoritatile romane evolutiile recente economice si de perspectiva, bugetul pentru 2013, progresele in reformele structurale, cat si politica monetara. "Misiunea FMI va avea loc impreuna cu o echipa a Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Concluziile vor fi facute publice la finalul misiunii", se arata in comunicat.

"O misiune a FMI, condusa de Erik de Vrijer, va face o vizita la Bucuresti, in perioada 15 - 29 ianuarie 2013, pentru a desfasura cea de 7-a si a 8-a evaluare a Acordului Stand By cu Romania. Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile recente economice si de perspectiva, bugetul pentru 2013, progresele in reformele structurale, cat si politica monetara. Misiunea FMI va avea loc impreuna cu o echipa a Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Concluziile vor fi facute publice la finalul misiunii", a declarat Tonny Lybek.

Negocierile pentru noul acord se anunta a fi printre cele mai dure de pana acum.