Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, a declarat vineri pentru Mediafax ca institutia pe care o conduce nu a finalizat noile prognoze de PIB pentru anii 2012 si 2013, care vor sta la baza bugetului pentru acest an, dupa ce INS a anuntat un PIB pe 2011 revizuit in scadere cu 21 miliarde de lei fata de cifrele publicate anterior.

"Nu am finalizat datele. Sunt mai multe cifre in discutie. Probabil vom avea un rezultat saptamana viitoare", a declarat Ghizdeanu pentru agentia de presa citata.

Reprezentantul Comisiei de Prognoza a confirmat ca dupa datele finale anuntate de INS, care indica un PIB pe 2011 mai mic cu 21 de miliarde lei, vor exista modificari sensibile si in PIB-ul calculat pentru 2012 si 2013.

Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul sedintei de Guvern de vineri ca a solicitat secretarului general al Guvernului sa se ocupe de schimbarea conducerii Institutului National de Statistica.

"O sa inlocuiesc conducerea INS", a spus Ponta sustinand ca motivul este o "greseala grava" constata la calcularea PIB pe 2011. Ponta sustine ca din cauza acestei greseli, Guvernul trebuie sa taie, in acest an, un miliard de lei de la buget.

"Ne-am trezit acum la inceput de an ca INS, Comisia Nationala de Prognoza, au gresit si dupa ce in 2003 pana in 2010 au gresit pe plus, calculau un PIB si dupa aceea era mai mare, in 2011 l-au gresit pe minus", a mai afirmat Ponta.