"Impozitul forfetar va fi cu totul diferit de ceea ce era pe vremea domnului Pogea. Se va aplica in anumite sectoare de activitate, iar discutiile cu mediul de afaceri au inceput deja. Vineri va vom putea oferi mai multe amanunte", a declarat pentru HotNews.ro Maria Grapini, ministrul Turismului si IMM-urilor. Reprezentantii mediului de afaceri sunt insa sceptici cu privire la introducerea forfetarului. "A existat o intalnire informala cu doamna ministru, in care i-am cerut sa nu aplice niciun impozit forfetar pana nu vor exista criterii convenite in comun de patronate si autoritati", spune Cristian Parvan, din partea Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Maria GrapiniFoto: Agerpres

"In anumite conditii, un asemenea impozit poate fi benefic, dar in Romania experienta arata ca diavolul sta intotdeauna in detalii", mai spune Parvan.

In forma preconizata, forfetarul ar urma sa tinteasca evaziunea fiscala din turism, dar nu exista un studiu de impact care sa arate cati bani ar aduce la buget un asemenea impozit si care ar fi consecintele in planul mediului de afaceri. Reprezentantii unor firme din turism au declarat la randul lor ca forfetarul este o "tampenie". "Nu e prima data cand Guvernul vine cu asemenea idei pe care le-as cataloga ca tampenii. In loc sa lupte cu evaziunea direct, se incearca "taxarea" acesteia. Nu am fost convocati la nicio intalnire cu autoritatile pe aceasta tema", a declarat proprietarul unui lant de hoteluri din Romania sub protectia anonimatului.

Pentru cei ne-deprinsi cu mecanismele plicticoase ale taxarii, amintim ca exista 4 mari tipuri de regimuri fiscale: impozitare progresiva, regresiva, proportionala si forfetara. Oprindu-ne la regimul forfetar, e clar ca obligatia bugetara se pre-calculeaza in mod rigid, fara ca aceasta sa depinde in vreun fel de realizarea bazei de impozitare.

  • Ce conditii trebuie sa indeplineasca un impozit forfetar?
  • sa fie temporar
  • sa fie sectorial - sa se aplice doar asupra unui segment clar delimitat al activitatii economice;
  • sa fie netoxic - sa evite selectia adversa a firmelor care au potential de mentinere pe piata, pe de o parte, si sa evite hazardul moral la nivelul comportamentului fiscal al subiectilor economici, pe de alta parte.
  • Ce "defecte" are forfetarul?

Foarte probabil, impozitul forfetar care va fi introdus va trebui sa tina seama de vadul comercial. Una e sa ai un motel la iesirea din Baicoi si cu totul altceva este sa ai un lant de hoteluri pe Valea Prahovei. Nu ar fi echitabil sa platesti aceeasi cota in ambele situatii. Orice proprietar de hotel va fi tentat sa isi mute sediul social al businessului in zonele geografice in care cota forfetara este minima. Mai mult, daca respectivul proprietar este la inceputul intrarii pe piata si nu are cum sa inregistreze profit, un asemenea impozit il va descuraja, cu efecte in lant pe verticala si orizontala.