Scaderea din industra prelucratoare si cea extractiva au coborat productia industriala din noiembrie cu 2,6%

de DP     HotNews.ro
Joi, 10 ianuarie 2013, 10:15 Economie | Finanţe & Bănci

In luna noiembrie 2012, productia industriala a scazut fata de luna precedenta cu 2,6% ca serie bruta si cu 0,8% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, anunta INS intr-un comunicat. Scaderea se datoreaza contractiei industriei prelucratoare (care da cea mai mare parte a rezultatului de ansamblu in evolutia industriei) si a celei extractive. Cifrele publicate joi nu arata deloc incurajator. Fata de noiembrie 2011, productia industriala a scazut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata cu 1,0%, respectiv cu 1,3%.

In perioada ianuarie-noiembrie 2012, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, productia industriala a crescut ca serie bruta cu 0,1%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,4%.

Importanta industriei consta in efectul de antrenare pentru tot restul economiei. Chiar daca reprezinta doar ceva mai mult de un sfert din PIB ( la noi, pentru ca in majoritatea tarilor occidentale ponderea ei este si mai mica), evolutia ei imprima directia oricarei economii.
  • Noiembrie 2012 comparativ cu octombrie 2012
In luna noiembrie 2012, productia industriala (serie bruta) a scazut fata de luna precedenta cu 2,6%, ca urmare a scaderii industriei extractive (-4,2%) si industriei prelucratoare (-3,7%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 7,3%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la majoritatea categoriilor de bunuri, astfel: industria bunurilor intermediare (-8,0%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-7,6%), industria bunurilor de uz curent
 (-1,6%) si industria bunurilor de capital (-0,5%).  Industria energetica a crescut cu 3,8%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 0,8% fata de luna precedenta, situatie determinata  de scaderea industriei extractive (-3,6%) si industriei prelucratoare (-0,6%), in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 0,9%.
 
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (-4,9%), in  industria bunurilor intermediare (-2,9%), in industria bunurilor de uz curent (-0,5%) si in industria energetica
 (-0,1%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 0,4%. 
  • Noiembrie 2012 comparativ cu noiembrie 2011
In luna noiembrie 2012, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 1,0% fata de luna corespunzatoare din anul precedent, ca urmare a scaderii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-3,6%) si industriei prelucratoare (-0,9%). Industria extractiva a crescut cu 3,7%.

Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor intermediare (-2,8%), in industria energetica (-2,0%) si in industria bunurilor de uz curent (-1,9%) si cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+7,0%) si in industria bunurilor de capital (+0,9%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 1,3% comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, ca urmare a scaderii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-3,2%) si industriei prelucratoare (-1,2%). Industria extractiva a crescut cu 4,3%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat  scaderi in industria bunurilor intermediare (-2,3%), in industria energetica (-2,1%), in industria bunurilor de uz curent (-1,0%) si in industria bunurilor de capital (-0,5%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 7,7%.
  • Perioada 1.I -30.XI.2012 comparativ cu  perioada 1.I -30.XI.2011
In perioada 1.I- 30.XI.2012, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a crescut cu 0,1%, datorita cresterilor inregistrate de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+5,0%) si industria extractiva (+1,8%).  Industria prelucratoare a scazut cu 0,6%. 

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat urmatoarele cresteri: in industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,6%), in industria bunurilor de capital (+2,7%) si in industria energetica (+2,4%). Industria bunurilor intermediare si industria bunurilor de uz curent au scazut cu 3,7%, respectiv cu 0,3%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1.I- 30.XI.2012, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, a crescut cu 0,4%, sustinuta de productia si furnizarea  de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+4,9%) si de industria extractiva (+1,7%). Industria prelucratoare  a scazut cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,6%),  in industria bunurilor de capital (+3,6%), in industria energetica (+2,4%) si in industria bunurilor de uz curent (+0,2%). Industria bunurilor intermediare a scazut cu 3,5%.


Citeste mai multe despre   
Intreb BT. Intalnire online: Credite pentru IMM-uri, in 2018. Doi specialisti raspund intrebarilor cititorilor, vineri, de la ora 12:00

Doi specialisti in credite pentru IMM de la Banca Transilvania raspund vineri, 15 decembrie 2017, de la ora 12.00 la intrebari puse de cititorii StartupCafe.ro si HotNews.ro, la o noua intalnire online "Intreb BT", pe tema creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii - IMM. Daniel Szekely si Marsela Petreus vor raspunde la intrebari pe teme precum planificarea creditarii, la inceputul unui nou an de business, tipuri de credite, in functie de nevoile afacerii, tipuri de garantii.
  • Pune intrebarile folosind formularul de comentarii de pe StartupCafe.ro

529 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri