Rezervele internationale ale Chinei, cele mai importante din lume, au atins la finele lui decembrie suma record de 3.310 miliarde de dolari, in usoara crestere in raport cu cele 3.290 miliarde inregistrate la finele lui septembrie, a anuntat joi banca centrala, citata de AFP.

Valoarea rezervelor de valuta este publicata la sfarsitul fiecarui trimestru. Colosalele rezerve de valute alte celei de-a doua economii mondiale, care au crescut de patru ori incepand din 2005, reflecta dezechilibrele in schimburile externe ale acestei tari.

Banca centrala a Chinei acumuleaza rezerve de schimb deoarece exportatorii sunt obligati sa-si depuna veniturile in valuta la acest organism.

In schimb, institutul injecteaza yuani in economie, in timp ce plaseaza o parte a devizelor sale in bonuri de Trezorerie americane sau in datorii suverane ale altor state.

China utilizeaza o parte a acestor rezerve pentru a investi in intreprinderi din strainatate prin intermediul principalului sau fond suveran, CIC.

Beijingul este acuzat de principalii sai parteneri comerciali, in frunte cu Statele Unite, ca mentine o rata de schimb la o valoare redusa pentru a-si sustine exportatorii.

China refuza sa dezvaluie repartitia intre diferitele rezerve de schimb pe care le detine.

Potrivit ministrului francez al Economiei, Pierre Moscovici, care a efectuat in aceasta saptamana o vizita la Beijing, cota rezervelor detinute in euro ar fi de ordinul a 30% - 35%.