Sindicatul National al Salariatilor din Banca Comerciala Romana (SNS BCR) reclama conducerii bancii ca nu a fost consultat si ca nu au fost purtate negocieri privind concedierile anuntate in decembrie de presedintele BCR Tomas Spurny. Liderii SNS BCR sustin ca la intalnirea pe care au avut-o, pe 21 decembrie, cu oficialii bancii sindicatul a fost pus in fata faptului implinit, scrie ziarul Bursa. Sindicalistii au transmis ca banca ca a exclus negocierile pe marginea planului de restructurare si ca urmare au sesizat Inspectia Muncii, mai scrie Bursa.ro

Dupa aproape noua luni de tacere, Tomas Spurny, presedintele BCR, a anuntat, in prima sa aparitie publica, in decembrie anul trecut, ca banca va concedia in urmatoarele 12-18 luni 1.600 de salariati care reprezinta 17,5% din totalul angajatilor.

Decizia face parte din strategia trasata de superiorii de la Viena, care vor ca BCR sa revina pe profit, ultimele rezultate raportate indicand o pierdere de peste 700 de milioane de lei. Numarul mare de credite neperformante care au afectat profitabilitatea bancii nu este singura problema cu care se confrunta BCR, institutia avand mai multe procese in instanta, intentate de clientii sai.

  • Reprezentantii BCR ne-au precizat ca strategia de business a bancii nu face obiectul consultarii cu sindicatele conform Codului Muncii, ci masurile de atenuare a impactului social, in acest sens existand consultari in derulare.
  • Ciprian Ionescu, presedintele SNS BCR, ne-a declarat: "Am fost doar anuntati ca au fost adoptate unele hotarari. Nu a fost negociat niciun plan de restructurare cu noi si nici calendarul concedierilor. Am fost doar informati despre ce s-a stabilit si cum se vor aplica cele stabilite. Din punctul nostru de vedere, angajatorul nu a respectat dispozitiile legale incidente in materia informarii/consultarii salariatilor, reglementari ce stabilesc procedura care trebuie urmata anterior adoptarii unor decizii care afecteaza locurile de munca si organizarea activitatii.

Astfel, angajatorul avea obligatia legala de a parcurge procedura prevazuta de Legea nr. 467/2006 anterior adoptarii hotararilor care vor produce efecte asupra locurilor de munca si activitatii in perioada urmatoare. Ori in cazul nostru, presedintele BCR ne-a chemat la o discutie in cadrul careia ne-a adus la cunostinta hotarari deja adoptate, salariatii fiind astfel in imposibilitatea sa-si exercite dreptul prevazut de actul normativ mentionat anterior - participarea la un proces corect si transparent de consultare in vederea negocierii unui acord".

Oficialii BCR ne-au precizat ca sesiunile de consultare au demarat si vor continua, mentionand: "Conform legii, procedura de consultare are in vedere masurile de atenuare a impactului social, nu strategia de business ori organizarea afacerii. Din acest punct de vedere, avem un angajament ferm si corect fata de res-pectarea dispozitiilor legale de informare/consultare cu sindicatele. Sesiunile de consultare in aceasta privinta au demarat si vor continua".

Pentru BCR, "adevarata miza" este viitorul, potrivit reprezentantilor bancii, care au adaugat ca selectia angajatilor va fi bazata pe "meritocratie" si "echitate".

  • Oficialii bancii ne-au declarat: "BCR se afla intr-un proces de restructurare organizationala cu obiective clare: o banca profitabila, puternica si eficienta in a raspunde nevoilor clientilor si a economiei in general. Avem in vedere o baza sustenabila de 7.500 de angajati, care sa fie profesionistii de top ai sistemului bancar. Procesul de selectare a aces-tora va fi unul bazat pe meritocratie si echitate. Masurile de restructurare (inclusiv cele legate de structura personalului) sunt dificil de luat, dar necesare. Adevarata miza este pozitionarea pentru viitor, nu catre trecut si credem ca toti actorii implicati trebuie sa constientizeze acest aspect".
  •  Din punctul de vedere al sindicatului, BCR nu a respectat in integralitate dispozitiile art. 69 din Codul muncii, potrivit carora atunci cand angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, are obligatia de a initia in timp util, in scopul de a ajunge la o intelegere, consultari cu sindicatele, cu privire cel putin la doua aspecte. Primul aspect se refera la metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati. Cel de al doilea aspect are in vedere atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.

Potrivit Codului Muncii art.69, punctul 2, in perioada in care au loc consultari cu privire la concedierile colective, pentru a permite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri in timp util, angajatorul are obligatia sa le furnizeze acestora toate informatiile relevante si sa le notifice, in scris, printre altele, numarul total si categoriile de salariati disponibilizati, masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor si termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.

  • Presedintele SNS BCR ne-a declarat: "Modalitatea in care a procedat angajatorul, modalitate ce nu res-pecta drepturile salariatilor, asa cum sunt ele prevazute in actele normative mentionate, a exclus posibilitatea unei negocieri cu privire la aceasta restructurare a bancii facand imposibila ajungerea la o intelegere, la un acord cu salariatii, prin reprezentantii lor. Cand totul este stabilit in mod unilateral de catre angajator si abia ulterior comunicat salariatilor cu precizarea ca nimic nu poate fi modificat, nu putem discuta despre negociere, des-pre respect fata de salariati sau des-pre dialog social. De altfel, nu este prima data cand BCR, in calitate de angajator, nu isi respecta obligatiile legale sau interpreteaza si aplica in mod abuziv dispozitii incidente in materia relatiilor de munca.

Pentru toate aceste motive, noi am raspuns celor doua notificari, in termenul legal de 10 zile invocand aspectele mentionate, dar am sesizat si Inspectia Muncii/Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, institutii competente sa verifice modul in care angajatorul isi respecta obligatiile in materia informarii/consultarii salariatilor si concedierilor colective".

  •  Angajatii BCR care vor fi concediati urmeaza sa primeasca plati compensatorii

SNS BCR a primit, pe 19 decembrie, doua Notificari ale intentiei de concediere colectiva, privind inchiderea a 64 de unitati teritoriale retail, respectiv restructurarea/reorganizarea partiala a liniei retail.

"Efectul acestor doua notificari consta in reducerea a aproximativ 230 de posturi din unitatile care se inchid si, pe cale de consecinta, concedierea salariatilor care ocupa aces-te posturi", ne-a precizat Ciprian Ionescu.

Domnia sa a adaugat: "De asemenea, se reduc si se redefinesc o serie de posturi din unitatile teritoriale retail ale bancii, in prima faza numarul celor afectati fiind de aproximativ 250 de persoane.

Odata cu receptionarea acestor doua notificari am fost invitati sa participam in data de 21 decembrie 2012 la o intalnire, in care au fost prezentate hotararile adoptate si modul in care acestea vor fi aplicate".

  •  Angajatii BCR care vor fi concediati in prima etapa, cuprinsi in cele doua Notificari, vor primi plati compensatorii, beneficiind astfel de prevederile contractului colectiv de munca aplicabil la nivelul bancii pana la jumatatea lunii martie a acestui an, potrivit lui Ciprian Ionescu.

Domnia sa a adaugat: "Mare parte a colegilor care vor fi concediati au insa obligatii fata de BCR sau alte persoane juridice - credite angajatate - care nu vor putea fi onorate in totalitate din aceste plati compensatorii, iar piata fortei de munca in zonele afectate nu ofera oportunitati, astfel incat posibilitatea completarii veniturilor prin angajare este inexistenta si este posibil sa apara situatii foarte dificile pentru unii dintre ei".

Sindicalistii ne-au spus ca nu stiu daca BCR a modificat numarul angajatilor care urmeaza sa fie concediati si nici perioada in care se aplica acest lucru.

"Prezumam ca cele doua elemente - 1.600 de salariati concediati intr-o perioada de 12-18 luni - sunt mentinute, desi eu consider ca aceasta restructurare se va incheia mai repede", potrivit presedintelui SNS BCR.

In privinta altor restructurari ale posturilor din cadrul BCR, sindicalistii ne-au precizat ca, din informatiile primite de la institutia de credit, urmeaza sa fie emise alte Notificari, etapizat.

  •  Presedintele SNS BCR ne-a spus ca activitatea unitatilor care se inchid si portofoliul acestora vor fi preluate de salariatii altor agentii din zona, sindicatul exprimandu-si ingrijorarea fata de efectele pe care le poate produce restructurarea asupra salariatilor, activitatii si portofoliului de clienti.

Citeste pe Bursa.ro materialul integral