Anul 2013 o sa fie unul bun pentru Romania, fiindca are sansa unica de a putea atrage mai multi bani europeni, a afirmat la Radio Romania Actualitati, in cadrul emisiunii Matinal, vicepresedintele Bancii Europene pentru Investitii, Mihai Tanasescu. "Un punct, cred de asemenea crucial in cazul acestor discutii, il va reprezenta cel legat de reformele structurale la nivelul intreprinderilor de stat. Probabil ca o atentie deosebita va fi adusa in discutie atata vreme cat in anumite domenii observam anumite intarzieri, dar cred ca discutiile vor avea drept o valoare adaugata importanta pentru accelerarea acestor reforme structurale", a mai afirmat Tanasescu.

Mihai TanasescuFoto: Hotnews

El a amintit ca in ultimii trei ani Romania a fost printre putinele tari din Europa cu crestere economica, are crestere reala si fara fluctuatii si exista stabilitate macroeconomica si politica.

Mihai Tanasescu a mai afirmat ca vizita creditorilor internationali in Romania vizeaza definirea politicii economice dar si a bugetului pe 2013.

"Cred ca actuala vizita a Comisiei Europene, a BM si a FMI are drept scop definirea politicii economice pe anul 2013 si mai departe.

"Sigur un punct important il reprezinta bugetul acestui an, bugetul anului 2013, care va fi discutat cu reprezentantii institutiilor financiare si care probabil urmeaza sa fie repede aprobat de catre guvern si depus spre discutie si aprobare Parlamentului Romaniei", a declarat Mihai Tanasescu.

Prelungire pentru aplicarea reformelor structurale

Mihai Tanasescu spune ca in acest moment este oportuna solicitarea unei amanari din partea autoritatilor romane pentru a-si indeplini angajamentele ramase restante privind aplicarea reformelor structurale.

"Eu cred ca aceasta prelungire este mai multe decat necesara, fiindca, asa cum spuneam inainte, a dovedi aceasta capacitate de a-ti implementa masuri pe care le vrei probabil are nevoie de un timp corect pentru a putea fi pus in aplicare.

"Sigur, o extindere a acordului cu cateva luni nu este un capat de tara. Important este ca aceasta extindere, care probabil va fi solicitata, sa aiba un punct final, si anume angajamentele pe care autoritatile se vor angaja sa le puna in practica sa fie duse la cap", a precizat Mihai Tanasescu.

Reprezentantii FMI se afla in tara noastra pana spre sfarsitul lunii ianuarie pentru a evalua modul in care Romania si-a indeplinit obligatiile care i se cuvin prin acordul stand-by aflat in vigoare si mai ales pentru a discuta cu reprezentantii guvernului perspectivele economice ale anului 2013.

Este prima vizita a creditorilor in tara dupa alegeri si instalarea noului guvern.

In primele doua zile au avut loc discutii la nivel de experti, urmand ca in perioada urmatoare agenda sa cuprinda intalniri menite sa clarifice principalele directii economice in anul care a inceput.